Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hol vegyen az utas jegyet?

Na de tényleg, hol? Hol vegyen azaz utas jegyet, aki csak időnként BKV-zik? Buszon nincs automata, a megállókban sincs, és még a buszvezető sem árul. Ha nem tudsz jegyet venni, 100%, hogy akkor jön ellenőr.

Tisztelt BKV Zrt!
 
2008. június 24-én délután utaztam a Jászberényi úton egy 61-es jelzésű autóbuszon. Mivel igyekszem minél többet autóval utazni, nincs bérletem. Mikor felszálltam azt hittem, hogy van az első és a második ajtó között jegyautomata, mert már láttam ilyet az Önök buszain. Mikor meggyőződtem róla, hogy nincs, jeleztem a sofőrnek, hogy szeretnék jegyet venni, gondoltam, működik ez a régi rendszer, de nála nem volt jegy, azt mondta, már nem lehet a buszon venni. Nem egészen értettem, miért szünteti meg a lehetőséget a BKV, hogy a magamfajta ritkán buszozók jegyhez jussanak. Mindenesetre leültem. Természetesen – ahogy ilyenkor lenni szokott – fel is szálltak a következőnél az ellenőrök, és egyikük kérte a jegyemet. Itt kell jeleznem, hogy az ellenőr, bár határozottan lépett fel velem szemben és követelte rajtam a jegyet, kulturáltan viselkedett, semmi panaszom nem lehet a stílusára, ami egy kifejezetten jó tapasztalat. Mindenesetre az úr tájékoztatott arról, hogy a vállalat álláspontja szerint nem szükséges jegyvásárlási lehetőséget biztosítani a megállóban, vagy a buszon, az utasnak kell előre gondolnia arra, hogy buszozni fog, és beszerezni egy jegyet. Ő ezt az álláspontot – mint alkalmazott – képviselte is, én azonban vitatkoztam. Szerintem ez egyszerűen nem így megy, azt gondolom, nem kell kizárni az utazásból azokat, akik – mint akkor én – hirtelen kényszerülnek buszozásra. Miközben vitatkoztunk kérdeztem az urat, hogy ő tud-e nekem jegyet adni. Azt mondta ő ellenőr nála nincs jegy, és mindenképpen meg akart büntetni. Később odajött a kollégája, aki viszont felajánlotta, hogy ad nekem egy jegyet, ezzel éltem is.
 
A fenti esettel kapcsolatban tehát nem az ellenőrök munkájával, hanem a BKV hozzáállásával kapcsolatban volnának kifogásaim. Úgy érzem az ellenőrzés és a büntetés megy, a jegyértékesítés nem fontos.

Kérem, a következő kérdésekre szíveskedjenek választ adni:
 
1.Miért nincsenek a megállókban jegyautomaták? 2.Miért nincs a buszvezetőnél jegy? Miért kellett egy logikus rendszert eltörölni? 3.Miért nincs egy új buszon (Volvo) elhelyezve jegyautomata, ha más buszokon van? 4.Önök szerint hol kellett volna jegyet vennem, ha hirtelen kényszerütem buszozni, és nem volt tartalék jegyem, a környéken pedig nem tudok jegypénztárról, mert nem vagyok ismerős a megálló környékén? 5.Vagy a 4. kérdésben leírt esetben én nem utazhatok? 6.Az első ellenőrnél miért nem volt jegy, vagy a másodiknál miért volt? Melyik a normális? (Megjegyzem szerintem az, hogy volt)
 
+1. A BKV milliárdos adósságait folyton a mi adónkból rendezik. Továbbá a mi pénzünkből kapnak fizetést azok a dolgozók, akiket nem bocsátottak el a sztrájkokkal meghiúsított létszámleépítés során. Mindezt együtt fizetjük, függetlenül attól, hogy ki mennyit használja a vállalat szolgáltatásait. Nem gondolják, hogy ezekért kissé lehetne odaadóbba cég az utasaival szemben, ha már erre monopol helyzete miatt nem kényszeríti a piac? (Ez utóbbi persze költői kérdés volt, nyilván nem a levelet olvasó ügyfélszolgálati asszisztens feladata ezt megválaszolni – a többit viszont igen!).
 
Várom válaszukat!
Tisztelettel:
 
L. Tamás
Budapesti lakos

44 Tovább

Kutyaólak a milliós automaták mellett

Jó lenne végre kideríteni, ki volt az, aki engedélyezte a BKV-nak az alvállalkozók bevonását a jegyértékesítésbe, és ki engedte, hogy metróállomásokra és közterületekre ember méretű kutyaházakat tegyenek ki. A cél az volt, hogy csökkentsék a sorokat, ami jó is, ebbe nem lehet belekötni, de miért kell alvállalkozásokat belevonni az értékesítésbe, és ilyen kutyaólakat venni, amikor a milliós érintőképernyős automaták is elláthatnák ezt a feladatot?



Szervusz Figyelő!

Ma reggel az Arany János utcai metrómegállót elhagyva érdekes jegyárusító sufnit fedeztem fel a kijárat mellé telepítve: egy piros tetejű faházacskából fogják a jegyetbérletet árusítani -- már, ha szokás szerint el nem fogy. A kiadóablaktól eltekintve pont olyan a házacska, mint amit a barkácsáruházakban kerti szerszámos bódénak árulnak. A belváros közepén. Remélem jut majd belőle a Vörösmarty, a Deák meg a Kossuth térre is...  Ráday Mihály díjat a békávévezetésnek!

Üdv.:

Fedup Sári
52 Tovább

Figyelmetlen pénztáros miatt büntették meg az utast

Ismét egy rövid, ám de annál tanulságosabb sztori. Arra tanít meg mindenkit, hogy a pénztárnál nézzétek meg a vásárolt bérletet, mert egyes pénztárosok már nem csak a napokat, a hónapokat sem ismerik.
Tisztelt BKV Figyelő!

Az alábbi esetet szeretnénk megosztani Önökkel:

Május 24-én délután egy 12 éves kislány a 276 E járaton utazott (kb. 17:30 körül, az Örs vezér téren, az Árkád Bevásárlóközpont megállótól). A 644-es számú jegyellenőr megbüntette, mert szerinte a havibérlete 2 hetes,( gyengébbek kedvéért rá van írva, hogy havibérlet...) pedig 3250 Ft-os bérlet május 13-tól szólt. Aki a bérletszelvényt kiadta május 13-tól május 12-ig érvényesítette. A bérlet száma 873649. Szerintünk az ellenőrnek a feladata az lett volna, hogy figyelmeztesse, mert aki a bérletszelvényt kiállította nagyot hibázott. A kislánynak az előző bérlete május 10-én járt le. Rendszeresen érvényes bérlettel rendelkezik. Kérdéses, hogy egy 12 éves gyerekkel hogyan írathatják alá, hogy megfelelően intézkedtek.

Tisztelettel: Juhász Gyula
52 Tovább

Személyi igazolvánnyal is lehet BKV-n utazni

Ezt a két videót tegnap készítettem a Ferenc körút és a Deák tér metrómegállókban. Sajnos a feltöltés után valamiért akadni kezdtek, de a lényeg talán kivehető: Egymás után kétszer is a személyi igazolványomat mutattam fel a bérletem helyett a biztonsági őröknek, akik kérdezés nélkül tovább engedtek. Feltételezem, hogy fel sem tűnt nekik, hogy nem a bérletem mutatom. Hétvégén megpróbálom ugyan ezt másik állomásokon egy darab vécépapírral is, ha be bejön, akkor tovább megyek. Könyveket és lexikonokat fogok mutogatni nekik:)



A második videón sajnos csak ez egyik biztonsági karszalagja látszik, az is csak rövid időre a videó vége felé. Látszik, hogy gyakorlatlan vagyok még a rejtett kamerázásban, mert volt mikor nagyon figyeltem, hogy az őröket vegyem, a másodikon meg szinte csak a személyire koncentráltam. Mivel egyik kezemben a kamera, másikban az igazolvány volt, fel sem tudtam volna mutatni mást:) Mivel egyedül voltam, nem tudtam megkérni senkit a kamerázásra. Remélem, azért sokan ki fogják venni a videóból a lényeget.



Természetesen az utazás során a pénztárcámban volt a 002351 s. Számú érvényes bérletem.
92 Tovább

Utólagosan bemutatható bérlet? A frászt!

Alig telt el egy hét, hogy az új bérletrendszerrel kapcsolatban hiányosságokat véltem felfedezni. Íme itt az első, és valószínűleg nem az utolsó hasonló jellegű történet:
Tisztelt BKV-figyelő!

A mai napon elhatároztam, hogy bliccelni nem is, de kedvesen sem fogok innentől a BKV-hoz állni. Történet Velem az eset, hogy pont egy hete (május 8-án reggel 7 órakkor) fölfelé jövet a Keletinél megállított az ellenőr (tudom ilyenkor utólag már Én is okosabb vagyok hogy fölöslegesen álltam meg, adtam oda az irataimat, de hát reggel volt az embernek nem mindig ugyan úgy fog az agya).

Tehát odaadtam neki az irataimat, az érvényes bérletemet, ami aznaptól volt érvényes csak diákom otthon maradt. Jó hát jött a szokásos duma ez így nem érvényes stb. Hát belementem, hogy adja a csekket és bemutatom 8 naptári (!) napon belül /amivel nem tudok egyet érteni, mert ha karácsonykor történik az eset, akkor mi van?! Akkor kimarad 3-4nap és így jártam, vagy akkor is dolgoznak?!/. Így is történt, a mai napon megjelentem az irodában ahol egy igen "kedves" hölgy fogadott, hogy adjam a csekket, személyit haladjunk már. Odaadtam neki a csekket és mivel a bérletem május 8-tól volt érvényes így elkérte az előzőt is. Kérdőre vontam mire felkéri el mikor aznap csak a diák miatt lettem megbüntetve. Erre van egy olyan része a csekknek ahol le van írva hogy:

A kormányrendelet január 1-jétől úgy rendelte hogy a büntetés napja előtti bérletet is be kell mutatni (nem szó szerint ez állt benne csak a lényeget írtam). Megkérdeztem a hölgyet mire fel erre azt hangoztatta a kormányrendelet így rendelte.. 12.000 Ft-t fizessem be 30napon belül, ha pedig nem tetszik 20méterre a panasz iroda. Kérdeztem újra teljesen normálisan, hogy esetleg nem lehetne e elintézni, ugyanis nem pesti vagyok, ma telik le a 8nap, nem tudok már visszajönni vele a mai napon a bérlettel. Ő pedig csak a kormányrendeletet és a 12.000 Ft-ot hajtogatta, aminek a vége már elég csúnya lett a részéről. Hát ráhagytam és átmentem a panasz irodába ahol szintén ugyan ezt hajtogatták nem érdekli őket hol lakom fizessem be a 12 ezret vagy pedig küldik a többit.

És akkor kérdeztem, de ha nem tudom bemutatni az előző napi bérletemet, mert május 4-ig volt érvényes, én pedig legközelebb csak 8-ikán jöttem fel pestre, ezért úgy láttam jónak ha aznaptól kérem a bérletet, erre azt a választ kaptam hogy nem vagyok jogosult a kedvezményre, illetve nem vagyok rendszeres bérlet vásárló mert nem veszem meg minden napra. Jó hát gondoltam magamban így jártam, szerencsére a 12ezer nem vág földhöz. Találkoztam ismerőssel akinél szerencsére volt egy használt bérlet, amire diákigazolvány szám sem volt írva.

 Hát visszafáradtunk az irodába, ahol még mindig a hölgy ült és éppen egy előttem lévő lányt és srácot ugyan azzal a stílussal cseszett le mint engem. Aztán meglátott engem és mondta bezárja a kasszát mert elmegy cigizni. Hát jó átmentem egy másik kasszához aztán hallom kintről a cigiző hölgyet hogy engem illetve igen csinos ismerősömet szidja. A biztonsági őr a Velem lévő leányzót igen látványosan végig mérte, amivel nem lenne gond, ha nem tenne egy igen hangos megjegyzést: "Igen csinoska leányzó.. hm..."

Most kérdezem ez benne van a munkaköri leírásban a BKV-nál hogy dicsérjük meg a csinosabb hölgyeket? Mert nem egy írásban láttam hogy ellenőrtől kezdve, buszsofőrig beszólogattak. Végül bemutattam egy másik ablaknál a bérletemet, aztán kifelé menet megmutattam a hölgynek a papírt hogy köszönöm azért a kedvességet sikerült elintézni végül. Ha szemmel ölni lehetne most nem írnék ide :) Kérdésem pedig ha mindig mondja a BKV hogy a kormány nem segítő őket, így úgy pénzhiányban vannak ezért olyan a BKV amilyen, akkor ilyenkor ők miért segítik a kormányt?! Ilyenkor miért nem fognak össze az utazókkal?! A másik pedig hogy miért ilyen bunkó az összes BKV-s dolgozó?

Én sem nagy kedvel megyek be reggel 8:30-ra és végzem este 6 óra felé a suliban, de attól még az ellenőrökkel, másokkal tudod normális viselkedést mutatni. Tudom a fentebb leírtakban hibás vagyok Én is miért nem volt nálam a diák, miért álltam meg és adtam oda az irataimat, de szerintem én felmentem és be akartam mutatni a diákomat, amire igen bunkó viselkedés és kormányrendelet volt a válasz :). Lelkileg igen össze vagyok törve, pár napig nehézkes lesz az alvás, illetve félve fogok innentől közlekedni a BKV járataival, és viselkedni az ellenőreivel ;)

U.i.: Elnézést a helyesírási hibákért :)

Üdvözlettel: Tamás
52 Tovább

BKV-figyelő

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek