Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

27 éves diákok bérlete, biztosítása

Mindenkinek, aki jeggyel vagy bérlettel veszi igénybe a BKV „szolgáltatását” van egy utasbiztosítása. Mindenkinek, kivétel a 27. életévüket betöltött diákoknak. Legalábbis a szerződési szerint:

Kedves BKV figyelő!

A minap a metrón utazva olvasgattam az utas- balesetbiztosítás feltételeiről (ez szinte minden buszon, metrón, villamoson ki van ragasztva) és feltűnt, hogy van egy réteg akinek hiába van érvényes bérlete mégsincs biztosítva. Ez pedig a 27. életévüket betöltött, de diákigazolvánnyal jogosan utazók talán nem túl nagy létszámú csapata. Mivel én is közéjük tartozom- tehát elmúltam 27, de munka mellett főiskolára járok, így jogosan használok diákigazolványt - elgondolkodtam, hogy vajon egy esetleges baleset esetén ki térítené meg a káromat?  Érdekes kérdés, nem? De ki tudja rá a választ?

Üdvözlettel, Judit

 

A Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság járművein utazók balesetbiztosításáról, a Generali-Providencia Biztosító Zrt. és a BKV Zrt. között létrejött balesetbiztosítási szerződésről (részlet):

Tanulóbérlettel rendelkezo diákok közlekedési balesetbiztosítása

Biztosított az a személy, aki a biztosítási esemény bekövetkezésének időpontjában a 27. életévét nem töltötte be, érvényes diákigazolvánnyal és tanulóbérlettel rendelkezik.

A biztosítás hatálya az alábbi, munkanapokon, reggel 6.00 és este 22.00 óra között bekövetkezett közlekedési balesetekre terjed ki:

* a BKV Zrt. járatain, az utazás tartama alatt elszenvedett közlekedési balesetekre, * Budapest területén gyalogosként elszenvedett közlekedési balesetekre, * Budapest határain kívül a BKV Zrt. tulajdonát képező vonalakon közlekedő tömegközlekedési eszközökkel kiszolgált településeken a gyalogosként elszenvedett közlekedési balesetekre, feltéve, hogy a település a diák lakóhelye vagy iskolahelye.

28 Tovább

A szabályzatból csemegézünk

A jegyellenőri feladat ellátásával kapcsolatos szolgálati utasítás című füzet teljesen korrekten és pontosan kimondja, az adott helyzetben mit kell cselekedni az ellenőrnek. Mit büntethet meg és mikor. Hogy kell bánni a külföldiekkel, milyennek kell lenni a megjelenésnek, stb. Minden le van írva, mit szegnek meg az ellenőrök.

Egyik nap a Deákon büntettek meg két külföldit annak ellenére, hogy a kezükben volt két darab érvényesítetlen jegy, már akkor tudtam, hogy ma írnom kell. Amikor az biztonsági őr előtt meglebegtettem a számára már ismert tanfolyami füzetecskét egy nagyot mosolygott, majd megköszönte a bérletem és mutatta az irányt előre, jelezve ezzel, hogy ne merjek belepofázni a munkájába, mert megjárom. Persze az ilyen eseményekről számtalan cikk szólt már. Hiába járt el az ellenőr szabálytalanul, mindig az utas volt a hülye a BKV szerint, még akkor is, mikor az ellenőrön azonosító szám/jelvény sem volt.

Kezdjük azzal, hogy sok biztonságinak a modorán kívül az öltözéke sem a legmegfelelőbb. Egy villamosvezető ismerős mesélte, hogy sokszor a Hungária kocsiszínnél alszanak lefektetett kartonlapokon, mint a hajléktalanok, majd fürdés és átöltözés nélkül jelentkeznek másnap szolgálatra. A szabályzat kimondja, hogy az ellenőrzést végző személynek rendszeresen tisztálkodni kell, és kerülni kell a szélsőséges öltözéket is. A metró területén lévő biztonságiak többnyire bomber dzsekit viselnek, mely engem az őszi zavargásokra emlékeztet, de valószínűleg én vagyok kötekedős kedvemben, így ezt most kihagyom.

A szabályzat kimondja, hogy ha a külföldi utasnál van jegy, de nem érvényesítette mert esetleg tájékozatlan, nem szabad megbüntetni. El kell kérni a jegyét, majd fel kell rá vezetni az ellenőrző személy számát, és az ellenőrzés helyszínét. Szabályzatban az is feketén-fehéren benne van, hogy tilos mutogatni a külföldinek, és tilos velük szemben nyomdafestéket nem tűrő szavakat használni (magyarral szemben szabad? kérdem én…)

Sajnos a szabályzatban leírtaknak csak az ellenkezőjét tapasztalom. Ez is olyan mint a menetrend, tájékoztató jellegű.

Itt van ajándékba néhány fénykép, a fent említett szabályzatból:


48 Tovább
12
»

BKV-figyelő

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek