Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miért nincs elég jegy a pénztárban?

Dánielnek 320 forintba, egy vonaljegy árába került, hogy nem tudott napjegyet venni a BKK egyik jegypénztárában. Olvasónk vélhetően nem ettől fog éhen halni, de felvetése jogos: miért nincs a közlekedési központ felkészülve arra az esetre, ha elfogy egy bizonyos jegy- vagy bérlettípus.

Sosem hittem, hogy egyszer írni fogok Nektek. Most mégis megteszem. 2012. november 15-én 17 órakor a Gyöngyösi utcai megállónál szerettem volna napijegyet vásárolni.

- Jó napot kívánok, egy 24 órás jegyet kérnék mostantól.

- Nincs.

Ezután buta vidékiként feltettem egy ártatlan kérdést:

- Ilyen kis jegypénztárakban nem árulnak napijegyet?

A flegmán (bunkón???) érkező válasz nem csak a hangsúly miatt lepett meg:

- Azért nincs, mert elfogyott!

Kínomban felnevettem, és lyukasztottam a nálam lévő vonaljegyet, majd eredeti terveimtől eltérően a Deák térig mentem, mert bíztam abban, hogy ott lesz napijegy. Szerencsém volt, tudtam vásárolni. Két napot vártam, de a kérdések azóta sem hagynak nyugodni:

- Hogy engedheti meg magának egy naponta több millió ügyfelet kiszolgáló cég, hogy ilyen előforduljon?

- Akkora szervezést igényel néhány tömb leszállítása?

- Vagy esetleg senki nem törődik vele, ha fogyóban van a készlet?

- Milyen gyakran fordul ez elő?

- Ha mondjuk ez történetesen 2 külföldi házaspárral történik meg, akkor ők milyen hír visznek rólunk, országunkról?

És végül:

- Ha én jegy nélkül utazom, és így megkárosítom a közlekedési vállalatot 320 forinttal, akkor nekem több ezer forintos büntetést kell fizetnem. Most, hogy a cég károsított meg engem 320 forinttal, milyen kártalanításra számíthatok?

18 Tovább

„Ez volt az egyetlen borzasztó élményem Magyarországon”

-Mondta olvasónknak egy turista, akivel ellenőrök kiabáltak a Nyugatinál. A lány napijegyet kért a pénztárban, de vonaljegyet kapott, és azzal utazott a metróban, mondván, az napijegy és kezeléstől számítva 1 napig érvényes. Az ellenőrök lecsaptak rá, elvették az útlevelét és addig nem adták neki vissza míg ki nem fizette a helyszínen a 6 ezer forintos bírságot:

Kedves BKV-figyelő!

Bocs ezért a történetért, de muszáj megosztanom veled. Ma (11. 25.) esett meg, helyszín a Nyugati tér, időpont reggel tíz óra.

A metróból jövök fel, a bejáratnál találkozom egy csapat ellenőrrel, akik már befejezték reggeli strázsájukat, de egy látványosan turista párral valami miatt vesződnek. Megkérdeztem a lányt, hogy tudok-e segíteni. Nagyon kétségbeesetten elmagyarázta, hogy most mondják neki, hogy a jegye nem jó, mert ő ugyan egy napijegyet (24 órás jegyet) kért tegnap, de egy egyszerű metrójegyet kapott. Azt gondolta, a rendszer olyan, mint Bécsben, ahol egyszeri lyukasztással egy napig érvényes a jegy. A csavar persze nem az, hogy a jegye nem volt érvényes, és az ellenőr meg akarta büntetni 6000 ft-ra, mert tulajdonképpen sajnos igaza volt.

154 Tovább

Négy százalékkal nőnek a BKV tarifái

Az Index birtokába került a BKV jövő évi tarifaemelésére vonatkozó előterjesztés, amit november 26-án tárgyal a fővárosi közgyűlés. Eszerint átlagosan 4 százalékos tarifaemelésre lehet számítani 2010 január 1-től.

Az előterjesztés szerint a vonaljegy ára 300 forintról 320 forintra, a havi bérlet 9400 forintról 9800 forintra változna.

A javaslat két változatot is tartalmaz, amelyek csak kis részletekben térnek el egymástól. Az egyik verzió szerint a teljes árú bérleteknél 4,3 %-os, a kedvezményes bérleteknél jóval kisebb (2,7 %-os), 100 Ft-os emelésre kerülne sor, a valamivel nagyobb terhet a vonaljegyes utazások viselik.

A 24 órás jegy (jelenlegi napijegy), 72 órás jegy (jelenlegi turistajegy), hetijegy és családi jegy ára nem változik, ösztönözvén ezzel az alkalmi, vonaljeggyel utazókat a közösségi közlekedés intenzívebb, rendszeresebb használatára. A 24 órás jegy árának változatlanul hagyásával nem csak 6, hanem már 5 darab vonaljegy helyett is ez a gazdaságosabb választás.

158 Tovább

„Elveszik a családomtól a pénzt, a kenyeret!” –kiabálta vörösödő fejjel az ellenőr

Olvasónk próbált meg segíteni annak a két turistának, akik ellenőrrel veszekedtek a Kálvin téren. A külföldiek két napijegyet váltottak az utazáshoz, ám egyikük ezt elhagyta. Mivel tovább akartak utazni az egyik turista szakaszjegyet váltott a metróra, ám egy megállóval véletlenül tovább utazott. Az ellenőr lecsapott rá és meg akarta büntetni, de egy utas a védelmükre sietett. Tolmácsolt, megkérte az ellenőrt, hogy ne büntesse meg őket, de az ellenőr csak szitkozódott és kiabált, valamint azt mondta "Elveszik a családomtól a pénzt, a kenyeret!" -melyből olvasónk arra következtetett, zsebre akart dolgozni. A BKV-nak küldött panasza alant:

Tisztelt BKV!

Rendszeres, mindig fizető, a nagy többséggel ellentétben viszonylag elégedett utas vagyok az Önök által üzemeltetett járműveken. Talán éppen ezért - bár legendák keringenek durvaságukról - az ellenőrökkel soha semmiféle konfliktusom nem volt. Egészen tegnap (október 15.) estig.

Valamikor 22 óra környékén a Kálvin téren a metró peronján felfigyeltem arra, hogy jegyellenőreik erősen tört angolsággal próbálnak megbírságolni két külföldi turistát. Mivel jól beszélek angolul, gondoltam, segítek a helyzet tisztázásában.

112 Tovább

A családi jegy érdekességei

Volt már szó a blogon a családi jegyekről körülbelül egy éve, de az akkor is leírt probléma még mindig fenn áll. Azok a családok, akiknek 6 évnél fiatalabb gyermekük van, nem vehetik igénybe a családi jegyet, mert a gyermeknek nincs diákigazolványa, és egyébként is ingyen utazhat. Így viszont jegyet kell venniük, ami sokkal drágább, mint a családi jegy. Vajon miért nem fizethetnek az utasok a 6 évnél fiatalabb gyermekük után is, hogy igénybe vehessék a kedvezményt? Két felnőtt, és a 6 évesnél fiatalabb gyerek együtt nem család?

Tisztelt BKV!

Hétvégi családi kirándulásunkhoz kerestem jegyet Önöknél. Értetlenül állok a családi jegyük feltételei előtt.

"Érvényes a feltüntetett kezdő időponttól (hónap, nap, óra, perc) számított 48 órán át, korlátlan számú utazásra autóbuszon, villamoson, metrón, földalattin, trolibuszon, fogaskerekűn, valamint Budapest közigazgatási határáig a HÉV-en. A családi jegyet 1 vagy 2 felnőtt (18 éven felüli személy), legalább 1, de legfeljebb 7, 6-14 év közötti gyermekkel együtt, egy kocsiban történő utazásnál veheti igénybe. A gyermekeknek rendelkezniük kell érvényes diákigazolvánnyal, a külföldi gyermekeknek diákigazolvánnyal vagy útlevéllel. A jegy elővételben is megváltható. Érvényessége kezdete után nem váltható vissza. A jegyet ellenőrzéskor fel kell mutatni és az ellenőrzést végző személy kérésére át kell adni."

53 Tovább

BKV-figyelő

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek