Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Négy rendőrből ötnek adott jutalmat a BKV

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, egy kis érdekességre. A villamos kisiklásának ügyében létrehozott nyomozócsoport 4 tagja kapott azaz 5 ember kapott fejenként 100 ezer forintot a BKV-tól a napokban. Ami érdekelne: Ki az a plusz egy ember, és mikor került a nyomozócsoportba? Alant a BRFK egy korábbi és a BKV egy napokban kiadott közleménye olvasható.

Részlet a BRFK 2008.03.31-én 16:10-kor megjelent közleményéből:
„Budapest Rendőrfőkapitánya egy négyfős nyomozócsoport létrehozását rendelte el az eset kivizsgálása és az elkövetők megtalálása érdekében.”


Részlet a BKV Zrt. 2008. május 19-én megjelent közleményéből:
„A BKV Zrt. a mai napon, ünnepélyes keretek között, fejenként 100.000 forint jutalmat adott át a Budapesti Rendőr-főkapitányság graffiti-ellenes nyomozócsoport öt munkatársának, akik nemrégiben kapták el a villamos-kisiklató graffitizőket. Mint már arról korábban is tájékoztatást adtunk a garázda fiatalokat a rendőrség rendkívül rövid időn belül kézre kerítette. A megdöbbentő esetet megelőzően a BKV történetében szándékos villamos-kisiklatásra nem volt példa! Ezért a BKV Zrt. köszönettel tartozik az ügyben eljáró rendőrök gyors és hatékony munkájáért."


(A szerkesztő a közleményekben vastagon szedte a számára érdekes részeket.)
58 Tovább

Más tollával ékeskedik a BRFK

Kezdetben egy villamosvezető ismerősömet idézem: „Épp azt beszéltük bent a sztrájk alatt, hogy ha ti nem kezdtek nyomozásba, és nem derítitek ki, hogy kik siklatták ki a villamost, a BKV nem foglalkozott volna vele, a töketlen rendőrség meg nem tudott volna mit tenni. Kezükbe adtátok a megoldott ügyet, mégsem fogtok ebből látni semmit. ”

Történt ugyanis, hogy március 20-án este kisiklott egy villamos a Fehérvári úton a Bocskai út megállóhely után, melyek később ismeretlenek összefirkáltak. A BKV-figyelő szerkesztőinek és olvasóinak köszönhetően, a hozzánk került anyagok segítségével közel 2 nap alatt göngyölítettük fel az ügyet, melyet a BKV eddig sem köszönt meg. Nem csak azt derítettük ki, hogy a graffitisok siklatták ki a villamost, hanem neveket és adatokat is küldtünk a rendőrség számára, melyek alapján a tetteseket napokkal később elkapták majd kihallgatták.

Mindenki maga dönti el, hogy mit gondol az eseményről, és ezek után mit gondol a BKV vezetéséről, ugyanis a nyomravezetői díjat, melyet a BKV-figyelő egy szervezetnek ajánlott volna fel, nem nekünk, hanem az ügyben kevésbé érintett rendőrségnek adta át ünnepélyes keretek közözz.

Emlékeztetőül összegyűjtöttük a kisiklott villamossal kapcsolatos cikkeket, és bemásoljuk a gondolna.hu cikkét is.

Cikkek:

gondolna.hu:
A BKV Zrt. a mai napon, ünnepélyes keretek között, fejenként 100.000 forint jutalmat adott át a Budapesti Rendőr-főkapitányság graffiti-ellenes nyomozócsoport öt munkatársának, akik nemrégiben kapták el a villamos-kisiklató graffitizőket.

Mint emlékezetes március 20-án este, a Fehérvári út és az Ulászló utca kereszteződésében egy fiatalokból álló csoport kisiklatott, majd megrongált egy villamost. Ezzel a cselekményükkel nemcsak a közvagyont rongálták, de a villamoson utazók életét és testi épségét is veszélyeztették. A szerelvényt kisiklató fiatalok, a baleset után a jármű külső felületét összefirkálták.

A BKV Zrt. az eset különös súlyára való tekintettel a mai napon, a nyomozással megbízott öt rendőrt összesen 500 ezer forint pénzjutalomban részesítette.

A BKV-ra különösen nagy terhet rónak a járművek utasterében és külső burkolatán, illetve az állomásokon keletkező, vandalizmus, graffitik, rongálások által okozott károk. Ezeknek a helyreállítására évente átlagosan 100-120 millió forintot költ a vállalat.
UPDATE1: Sz. G. rendőr alezredes kereste meg egyik szerkesztőnket az eset után 14 nappal, és 12 nappal azután, hogy legalább 5 ember tett feljelentést a cikk alapján, és hogy a BKV-figyelő napokig az országos médiába került. Az alezredes szerint ők szépen összerakták a mozaikokat (amiket mi raktunk össze), de idézem: „kösz a segítséget”

A levelet kérésére nem publikáljuk
UPDATE2: Ismét egy érdekességet vettem észre. Annak idején mikor a rendőrséget megkerestük a rendőr alezredes úr, a létrehozott vizsgálócsoport tagja a magán e-mailcíméről keresett meg, nem hivatalos levélben (értsd: tegezős levél, hangulatjelekkel, stb.)

Érdekesnek tartom, hogy az alezredes úr a rendőrség számára küldött levelére a magán címéről válaszol. Érdekesnek tartom, hogy ezek után saját maguk által összetett mozaikokról beszél. Érdekes, hogy amíg a BKV-figyelő nem számolt be a nyomozásáról a BKV ismeretlen tettes ellen tett feljentést és a BRFK ismeretlen tettes ellen nyomozott. Kétlem, hogy a médiában megjelent videók és képek nélkül bármire is mentek volna.

Ha találkozásba bocsátkoznék azt mondám, hogy az ezredes megtalálta a blogon lévő anyagokat, majd azt úgy adta elő, hogy Ő gyűjtötte össze, ami részben igaz, hisz tőlünk gyűjtötte össze, de sok feladata már nem volt vele.

Persze ez csak találgatás és messze nem biztos, hogy ez volt a valóság.

81 Tovább

Graffitis nyomozócsoport alakult

A ma esti Kékfényben is helyet kapott az 56-os villamos kisiklása. Ennek az egy videónak nem szerettem volna új postot indítani, így itt kap helyet. Akit a lényeg érdekel, tekerjen bele egészen 12:20-ig. Ha nem indulna el a videó, akkor kattints ide!




BRFK közleménye:

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya nyomozást rendelt el ismeretlen tettesek ellen, közúti közlekedés biztonsága elleni bűntett megalapozott gyanúja miatt.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az ismeretlen elkövetők 2008. március 20-án 21 óra 34 perc körüli időben a Budapest XI., Fehérvári úton a villamosvágányra újságpapír – köteget tett, melynek következtében az 56–os viszonylatszámú villamos kisiklott. A baleset során személyi sérülés nem történt, ám az anyagi kár jelentős. A villamos kisiklatása után egy fiatalokból álló társaság felszállt a villamosra és graffitis rajzokat készítettek.

Budapest Rendőrfőkapitánya egy négyfős nyomozócsoport létrehozását rendelte el az eset kivizsgálása és az elkövetők megtalálása érdekében.

A nyomozócsoport feladati közé tartozik a nyomozati iratok, hang, - video,- és fényképfelvételek beszerzése és elemzése, adatgyűjtés, illetve a Budapest területén elkövetett hasonló jellegű graffitis cselekmények elemzése és összehasonlítása. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság 06 80 555-111 „Telefontanú” zöld számán várja az esettel kapcsolatos bejelentéseket. A bejelentő személyét bizalmasan kezeli. 

2008.03.31. hétfő 16:10

BRFK KOMMUNIKÁCIÓS OSZTÁLY
28 Tovább

Vizsgálat a kisiklott villamos miatt

Végre egy kis előrehaladás a villamos kisiklásának ügyében. Levelet kaptam ma a BKV Villamos Vasútbiztonsági Csoporttól, illetve az MTV is megkeresett, valószínűséggel a Kékfényben beszámolnak a cikkünkről. A mai napon a nálam lévő összes olyan anyagot átadom a BKV-nak, mely bizonyító erejű lehet. Kérem, hogy akinek van lementett anyaga a már törölt oldalakról, az küldje el nekem e-mailben ma délutánig! Köszönöm!
T. BKV-figyelő!

XY. vagyok, a BKV Villamos Vasútbiztonsági Csoportjának vezetője. A március 20-i kisiklás után nem sokkal hivatalból a helyszínre érkeztem, és megdöbbentett az a látvány, ami ott fogadott. Különösen az a hátborzongató, hogy milyen következményei lehettek volna az eseménynek. Másfelől megdöbbentő volt a teg-elők keserű humora, ahogy saját nevükre dedikálták, összefirkálták a keresztbe fordult villamost.

Bár a kerületi rendőrség hivatalból foglalkozik az üggyel, mi sem nyugodtunk, élénken követtük a témával kapcsolatos írásokat a bkvfigyelo.blog.hu oldalon. Már most szeretnénk megköszönni azt a kutatómunkát, amellyel segítettétek körvonalazni a firkászok kilétét, és amiből az sejthető, hogy a kisiklást okozó újságkupac nem véletlenül került a vágányra.

Amennyiben a blog-oldalon lévő dokumentumokon kívül még van más, bizonyító erejű adat, kérlek, osztd meg velem, mert készítünk egy összeállítást a tényekről és a teóriákról, amit a BKV részéről hivatalosan a rendőrség részére át szeretnénk adni.

Másfelől főnököm, a Forgalmi Főmérnök úr kezdeményezte, hogy vegyük fel Veled személyesen a kapcsolatot, kicsit lássátok a cég belső életét, megmutatnánk a főmérnökség, a vasútbiztonság munkáját, esetleg egy-egy teleplátogatás is beleférne.

Segítségedet előre is köszönve: XY, Villamos Forgalmi Főmérnökség, Vasútbiztonsági Csoportvezető
UPDATE2: Több hírforrás is beszámolt az eseményekről. Többek között a  hirado.hu, Népszava, Blikk, Lánchíd rádió, Hírszerző, HírTV és az Inforádió is.
187 Tovább

„A faszse gondolta volna, hogy kisiklik”

Mindenki előtt világos, hogy 2008. március 20-án este kisiklott egy villamos a Fehérvári úton, a Bocskai út megállóhely után. Egy szemfüles olvasónk videóra vette a kisiklást követő eseményeket, melyen jól látható, hogy fiatalok a kisiklott villamos oldalát összefirkálják. Az esemény akkora port kavart, hogy többen is jelentkeztek, olyan fénykép/videó van a birtokukban, mely bizonyítja, hogy kik firkálták össze a kisiklott villamost. Egy neve elhallgatását kérő illető iwiw adatlapra mutató linket is küldött.

Természetesen már itt gyanús volt minden. Az említett ember törölte magát a közösségi oldalról, a fényképeit is leszedte a fotolog-ról és a gportalos oldalát is szünetelteti jelenleg. Egyszer sem keresett meg e-mailben, pedig tudta, hogy ezek a cikkek róla szólnak. Mitől fél ennyire, ha alaptalanok a vádak?

A fiatalember a graffitis életben a Sniki nevet használta. Ezt támasztja alá az iwiw-es beceneve, és a graffitikon is ez olvasható, melyek a weblapjára voltak feltöltve. Ma rátaláltam egy graffitis fórumra, melyen szintén ezt a nevet használta „valaki”. Elmeséli, hogy Ő nem gondolta volna, hogy kisiklik egy köteg újságtól a villamos, és ha már kisiklott, miért ne „írta volna össze”.  Az összes írásából teljesen levehető, hogy ott volt, hisz cselekedetét többször is vandalizmusnak nevezi. (A graffitis fórumon készült képek ITT és ITT tekinthetők meg.) Szerencsére minden olyan adatot lementettünk, mely bizonyíték lehet. Abban is biztosak vagyunk, hogy nem egyedüliként követte el a tettét.



Szeretném megköszönni az olvasóinknak a kutatómunkát, a fáradtságot és a rengeteg segítséget. Ha a villamos kisiklásért felelős emberek közmunkára/börtönre lesznek ítélve, már megérte megcsinálni a blogot. Csak a szerencsének köszönhető, hogy az utcán és a villamoson lévők közül senki sem sérült meg komolyabban. Örülnénk, ha a médiában nagyobb helyet kapna az ügy, a hasonló életfelfogású emberek kétszer meggondolnák mit tesznek.
UPDATE1: Levelet kaptam lájf!
Üdv!

Végig nyomon követtem a villamos kisiklásával foglalkozó részt a bkvfigyelon-n és a harmlessmag.hu oldalon is elolvastam a kommenteket és szeretnék segíteni hogy elkapják ezeket az elmebeteg állatokat...vagyis még az állatok is különböznek ezektől na mind1 szóval az iwiw-en megtalált ember (sniki) az FHS csapatban van és a teg neve (amit firkál, fest) az hogy: SNIK ez egy leginkább újpesti mozgású csoport és ők verték szét azt a villamost is aminek a képét a harmlessmag fórumára "tibi" belinkelt a fotologról. aazt a villamost az FVF crew-val verték szét.

nem vagyok és nem is akarok spicli lenni de azért az már túlzás amit ezek műveltek/nek és NEM MINDEN GRAFFITIS ILYEN VANDÁL!!! remélem ezzel segítek valamit. azért erre a levélre kérek valami reagálást és felőlem a bkvfigyelőre is fölkerülhet ez a levél vagy a lényege. így név nélkül írok mert jobban érzem így magam, a mail címem is ezért csináltam külön.

na písz
UPDATE2: Ma este sikerült beszélnem snik-el. Ő az egyetlen olyan ember, akiről sikerült kiderítenünk, hogy ott volt 20-án a Fehérvári úton, és szemtanúja volt az eseményeknek. Az előző postban is említettem, hogy nyilván nem egyedül volt, kár lenne őt egyedül felelősségre vonni a történtek miatt. El szerette volna mondani, hogy látta ő az eseményeket, és ki is a felelős azért, mert kisiklott a villamos. Ismételten felhívnám a figyelmet, hogy a fiatalember sosem volt meggyanúsítva azzal, hogy a villamos kisiklásáért ő lenne a felelős, csupán a beérkezett levelek alapán felhívtuk a figyelmet arra, hogy szemtanúja volt az eseményeknek, hisz egy ismerőse "jóvoltából" került a köteg újság a sínekre.

324 Tovább

BKV-figyelő

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek