Volt bérlete, mégis megbüntették azt a kislányt aki szeptember 24-én reggel a 14-es villamossal utazott az iskolába. A villamosra 5 ellenőr szállt fel akik egyből lecsaptak a kislányra akinek egyébként érvényes bérlete volt. Beletúrtak a táskájába, elvették az ellenőrzőjét is. A lány édesanyja a következő panasszal fordult a BKV-hoz:

Tisztelt Ügyfélszolgálat!

A mai napon lányomat a 14-es villamos vonalán ellenőreik jogtalanul megbüntették, így kifogást emelek az alábbi indokokkal.

Ellenőrük megszegte a BKV Zrt. szabályait, mivel gyermekemnek nem adott esélyt szabályszerű utazásának igazolására, ezen túlmenően nem ajánlotta fel számára a helyszíni pótfizetés lehetőségét sem, mely tények felvetik a rosszindulatú eljárás gyanúját.

Kollegáik Káposztásmegyeren történt eljárása a következő volt:

Ellenőreik csoportosan (5 fő) szálltak fel reggel a villamosra, ahol kiszúrásos alapon csak a lányomat büntették meg az adott szerelvényben oly módon, hogy egyik ellenőrük a lábához ért figyelemfelkeltő szándékkal ahelyett, hogy hozzá szólt volna. Ez számomra felveti a zaklatás gyanúját, mivel feltételezem, az ellenőrzés megkezdésének helyes módjaként nem a testi érintkezést tekintik Önök sem.

Ellenőrük nem várta meg, míg lányom felmutatja érvényes bérletét, melyet egyébként fénymásolatban csatolok. Ellenőrük belenézett lányom táskájába, miközben ő a bérlet után kutatott, majd fölényeskedő, durva módon közölte, hogy "akkor ide adod az ellenőrződet".

Ellenőrük nem engedte, hogy lányom elhagyja a járművet, hiába szólt neki, hogy a következő állomáson le kell szállnia. Eközben a jogszerűtlen bírságolási eljárást annyira elnyújtotta, hogy csak a végállomáson sikerült gyermekemnek leszállnia, így az iskolából is elkésett. Az ellenőr időhúzási manőverét kaján vigyorral nyugtázta.

Hozzáteszem, hogy a többi diák zavartalanul és ellenőrzés nélkül leszállhatott, mire az egyik ellenőrük egy leszálló diáklány után nézve közölte, hogy "nézd a kis kurvát, hogy lelépett". Ellenőrük azon túl, hogy nem várta meg a bérlet felmutatását, és elvette lányom ellenőrzőjét, még a helyszíni pórfizetést sem nem ajánlotta fel, így ez felveti a rosszindulatú intézkedés gyanúját is! Felháborítónak és jogszerűtlennek tartom ezt az eljárást!

Teljesen tisztában vagyunk a BKV Zrt. sajátos működésével, de az már minden határon túlmegy, hogy iskolás gyerekeket zaklatnak a reggeli órákban, pont akkor, mikor azok iskolába sietnek, traumát okozva megfélemlítik őket - sőt, még gátolják is őket a személyes szabadságukban!

Az ellenőrtől kapott olvashatatlanul kitöltött csekket (azonosítási szám, dátum) mellékelve visszaküldöm. Külön megköszönhetik, hogy jelen levelemet nem csak email-ben, de postán is megküldöm, és annak díját nem kérem vissza Önöktől. Ellenőreik trükkjeinek leleplezéseként levelemet az interneten közzéteszem, hogy a gyanútlan szülők időben figyelmeztethessék gyermekeiket.

Felszólítom Önöket, hogy kvótájukat ne kiskorú gyermekeken kívánják behajtani úgy, hogy azoknak esélyt sem adnak utazási jogosultságuk igazolására, miközben félelmet keltenek bennük fellépésükkel!

A vitás ügyek elkerülése végett követelem, hogy honlapjukon tegyék közzé egyértelmű címszó alatt jól észrevehető helyen ellenőreikre vonatkozó eljárási szabályaikat (ellenőrzés és bírságolás menete, ellenőreik által elkérhető dokumentumok, viselkedési normák stb.).

A milliós összegű szakértői díj helyett ezért a remek ötletért is csak egy szimpla köszönetet várok, valamint azt, hogy a jövőben ne így intézzék pénzbehajtási ügyeiket.

Budapest, 2009. szeptember 24.

Üdvözlettel, Madaras Hajnal