Hiába mutatta fel egy fogyatékkal elő kislány az Államkincstártól kapott igazolását, és mellé a fényképes nyugdíjas igazolványát, amivel ingyen utazhat, A BKV biztonsági emberei mégsem akarták leengedni a metróhoz azért, mert nem volt nála a személyi igazolványa, amit biztonsági okokból nem hordhat magánál. Olvasónk édesanyja a napokban az alábbi panaszt küldte a BKV-nak:

Tisztelt BKV!

Következő eset történt tegnap kislányommal, aki középsúlyos értelmi fogyatékos, de egyedül közlekedik. Államkincstártól kapott igazolvánnyal közlekedik, mellette ott van a fényképes nyugdíjas igazolványa.

Ferenc körúti metró lejáratnál elkérték tőle az igazolványát. Miután biztonsági okokból nincs nála személyi igazolvány felmutatta a nyugdíjas igazolványát. Ezt nem fogadták el, szóltak a rendőröknek. Ők sem tudtak mit mondani, miután lányom annyira meg volt félemlítve, hogy mindössze lakcímét mondta meg. Ezek után elzavarták és nem engedték le a metróhoz. Csak azt az utat ismeri. Szerencsére felhívott zokogva, hogy most mit csináljon?

Hosszú rábeszélés után zokogva odaadta a telefont a metrónál álló ellenőrnőnek. Kérésemre nagy kegyesen leengedte, közölte, hogy kötelező, hogy legyen nála személyi igazolvány.
 

  1. Sérelmezem, hogy tudtommal ellenőr nem kérheti el a személyi igazolványt
     
  2. Ha látta, hogy nyugdíjas igazolványa van egy fiatalnak + államkincstártól kiállított igazolványa mire föl kutakodik és próbálja megfélemlíteni az értelmi fogyatékos megszeppent fiatalt?
     
  3. Ha mindenben igaza is van, mondjuk, elkérheti a személyi igazolványt, nem tudja az illető felmutatni és nem tud vele kommunikálni akkor mégis mire gondol? Miért van ilyen igazolványa?
     

Reggel felkerestem a hölgyet, felháborító meg nem értéssel, stílussal találtam szembe magamat. Meg sem próbálta érteni a helyzetet, nem érdekelték a tények, ő csak a saját igazát hajtogatta. Igaz mondta, hogy képzeljem el, a lányomból egy árva szót sem tudott kihúzni. 

Lányom nem mer mostantól metróval közlekedni és annyira megviselte az eset, hogy nem tudott aludni.

Kérem az ügy kivizsgálást!

Köszönettel XY.