Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

100 ezer forint jutalmat kap a graffitist lefülelő buszvezető

Mint arról hétfőn elsőként beszámoltunk, az egyik 104A autóbusz vezetőjének köszönhetően került rendőrkézre egy rongáló. Az esetből is látszik: közös összefogásra van szükség annak érdekében, hogy a rongálók ne okozhassanak kárt a közösségi közlekedés eszközein és hogy tisztább és rendezettebb járműveken utazhassunk. A BKV-figyelő hetekkel ezelőtt már harcot hirdetett a graffitisek ellen. Akkor jutalmat ajánlottunk fel minden embernek, aki kézre kerít egy rongálót, vagy érdemei információval szolgál egy-egy firkász felkutatásához. Több tucat név, kép és információ érkezett hozzánk, amit továbbítottunk az illetékeseknek.

Egy, a 104A vonalon közlekedő autóbusz sofőrje vette észre, hogy egy fiatal utas a vezetőfülke ablakát rongálta meg. A járművezető azonnal hívta a rendőrséget, akik a helyszínen elfogták az elkövetőt. A becsült kár 50 ezer forint, ráadásul a régi, Ikarus 260-as típusú busz éppen átesett egy felújításon.

A BKV Igazgatósága a tegnapi napon Vitézy Dávid javaslatára úgy döntött, hogy a bátor fellépésére tekintettel a buszsofőr, aki rajtakapta a graffitist, 100 ezer forint rendkívüli jutalomban részesül. A BKK és a BKV ezzel azt is kívánja ösztönözni, hogy a kollégáink és akár utasaink is a jogszabályok által megengedett kereteken belül fellépjenek a rongálók ellen. Egyúttal a BKK és a BKV köszönetet mond a BRFK-nak a gyors és határozott intézkedésért.

A Budapesti Közlekedési Központra és a BKV Zrt-re különösen nagy terhet rónak a járművek utasterében és külső burkolatán, illetve az állomásokon keletkező, vandalizmus, graffitik, rongálások által okozott károk, amelyek helyreállítására évente nagyjából 100 millió forintot költünk. A tetten ért személyek, vagy ismeretlen tettesek ellen természetesen minden esetben feljelentést teszünk. Ezúton köszönjük meg a közreműködését és a segítségét utasainknak, kollégáinknak,  a rendőrségnek, illetve mindenkinek, aki hozzájárult az elmúlt időszakban a rongálások tetteseinek könnyebb azonosításához.

15 Tovább

Gyerekek rongálják a közlekedési eszközöket?

A lenti videón illetve a fenti felvételen látható gyereket a járműveket mániákusan videózó olvasónk kapta lencsevégre a LLT-328-as rendszámú autóbuszon Horgásztanya - Strandfürdő megállóhelyek között utazva. Mint az a felvételen jól látható, a srác egy marék filctollal száll fel a buszra, és a megfelelő ülőhely kiválasztása után egyből akcióba lép. Játni, hogy kik azok, akik a járműveket összefirkálják.

Sajnálom, hogy olvasónk nem szólt a járművezetőnek, bár azt gyanítom, hogy a gyerek meglépett volna. Így, hogy videó van a firkálásról és a pofájáról, talán sikerül elkapni, főleg ha minden nap ezen a járaton utazik.

45 Tovább

Ombudsman, jó reggelt! Videokamera kell a metróba!

Az osztrák kollégák nem töketlenek, és a rendőrségük is hatékonyan dolgozott. A metróikat összefirkáló magyar fiatalokról videofelvétel készült az állomás területén, ami nálunk ugye lehetetlen, mert a kamera nem rögzít. A magyar fiatalok a bécsi közlekedési társaság kocsiszínébe is betörtek, ahol a metrókat kidekorálták. A rendőrség ezekről is képet készített, majd ezeket összehasonlították a videón látható fiatalok „kéznyomával”. A firkálókat végül a Kelenföldi pályaudvaron kapták el a rendőrök.

Úgy néz ki szomszédjaink egyáltalán nem tűrik a firkákat sem a metrókon, sem a vonatokon. Mindent megtesznek azért, hogy visszaszorítsák a rongálásokat. Sajnos amíg nálunk a jogszabályok a rongálót védik, addig a metró területén lévő kamerák sem rögzíthetnek, és marad az összefirkált metró, és az összefestett város. Örök hála a BKV és az ombudsman jeles együttműködésének!


Az RTL Híradó beszámolója:


Nem indul a videó? Kattints ide!

66 Tovább

Ennyit ér a büntetőjog

Van aki semmiből nem tanul. Ilyen W. Nándor is, alias Snik. Mint azt tudjuk, 2008. március 20-án a Fehérvári úton, akkor még ismeretlen okokból kisiklott egy villamos. A BKV-figyelőn publikált képek, és videók alapján, olvasóink segítségével hamar kiderítettük, hogy a villamos nem magától, hanem az sínre helyezett újságkötegtől siklott ki. Hamar megtaláltuk a tetteseket, akik voltak annyira hülyék, hogy a villamos oldalán hagyták "aláírásukat" is, hisz a villamost a kisiklatás után összefirkálták. A firkálók, és kisiklatók között is ott volt Nándor barátunk, akit átadtunk a rendőrségnek. Barátainkat az iskolából rángatták el kihallgatásra. Természetesen akkor országos visszhangja lett az ügynek, a történet és a blog is bekerült az országos médiába.

Úgy tűnik a vér nem válik vízzé. Nándor ismét megjelent a neten, ahol egy friss munkáját mutatta meg az ismerőseinek. Nincs nagy szerencséje, mert egy barátja ismét megosztotta velünk is a képeket, amiket alul ti is megnézhettek.

147 Tovább

Vígan, büntetlenül firkálják a villamost

Hiába tesz az ember azért bármit, hogy az utasoknak egy picit is jobb legyen, mert 2-3 kispöcsű hülye, és dolgozó emberek fáradságos munkáját pillanatok alatt tökreteszi. Legszebb, mikor egy utas felemeli a hangját, és a többi tesz rá, nem segít neki. Büszkék lehetnek magukra. Fel lehetne számolni a hasonló eseteket, Népszabadságban írtak is erről, a levél után megtalálod.

Sziasztok!

Első felindulásomban írok nektek. Az alábbi incidens szerda este, kb. 20.15-kor történt a 69-es villamos vonalán, a Mexikói úti végállomástól kb. 2 megállónyira. A sztori elég egyszerű: a villamos tömve emberekkel,  4 kis köcsög (kb.16 évesek lehettek, persze szépen felöltözve, adjuk meg a módját ) felszáll az első megállóban. Ahogy a villamos elindul, az egyik odatámaszkodik az ajtó lépcsőjéhez és elkezd taggelni vastag fekete filccel. Rögtön, ahogy észrevettem elkezdtem ordítozni, hogy mi a fenét képzel, nézzen már oda mindenki, ez itt szétfirkálja a villamost - hozzáteszem, kb. 60 kilós nő vagyok és nem hordok magamnál önvédelmi eszközt, szóval ez egy kicsit merész húzás volt. Persze a tömött villamoson EGY LÉLEK SEM KELT A VÉDELMEMRE, mindenki bambán,unottan meredt maga elé. Felpattanok, odamegyek a kopasz, jól megtermett  villamosvezetőhöz hogy firkált valaki és a következő megállóban ne nyissa ki az ajtót vagy jöjjön hátra megnézni, kik azok.

 

 

A graffitis vandálok szétverik a Tátra szerelvényt (illusztráció)

 

Persze már késő volt, épp nyitotta ki az ajtót (nem is nagyon figyelt rám), a taggelő lazán leszállt, a haverjai meg fennmaradtak, szerintem a markukba röhögtek.

A legjobban az fájt amúgy, hogy a vezető csak vonogatta a vállát, hogy "ő nem tud mit csinálni, mert nem tarthatja fenn őket a villamoson meg nem hívhat rendőrt, mert akkor a bíróságon ő üti meg a bokáját a személyiségi jogok miatt". Úgy láttam, abszolút nem strapálja már magát emiatt, ugyebár minek. Kb. 2 nő volt még elől, a vezető mellett, aki fel volt háborodva, a többi utas a vezetővel együtt úgy látszik, rezisztens már mindenféle ingerre. Tulajdonképpen nem is csodálkozom, hogy olyan országban élek, amilyenben.

A következő konzekvenciákat vontam le az esetből és néhány kérdés is felmerült:

- Magyarországon BÁRMIT meg lehet csinálni, ha agyon is vernek a nyílt utcán, az emberek lazán átlépnek rajtad, - Ha legközelebb látom hogy valaki taggel akkor leszarom én is, hiszen minek foglalkozzak vele, ha a vezetőt vagy magát a BKV-t  nem érdekli?! Vagy fényképezzem le esetleg, de legyek beszarva, hogy elveszik tőlem a telefonomat? (Hiszen úgysem sietne senki a segítségemre, mindenki be van fosva egy csapat suhanctól) Esetleg a bíróság előtt én leszek a bűnbak, mert személyiségi jogot sértettem? - Szokjam meg a sok retkes hajléktalant, a kéregetőket, a büdös embereket, a firkálókat, a szemetelőket, a vandálokat és a közönyösöket, mellette persze fizessem jó állampolgár módjára az adókat, amiből ezeket az embereket neveli ki az állam? Most komolyan gondolja valaki, hogy jó itt élni?

Hát ennyi voltam. Ma sem fekszem le jó szájízzel.

Üdv,
Egy utas  a sokból

 

Kár azt hinni, hogy a firkálok ellen a járművezető nem tehet semmit. Íme egy példa:

Fülöncsípett firkáló a 7-es buszon

"A 7-es busz sofőrje a Bosnyák téri végállomásnál vette észre, hogy egy húsz év körüli fiatal éppen az ülést firkálja össze. A buszvezető értesítette a rendőrséget, és amíg a rendőrök a helyszínre érkeztek, a graffitist nem engedte leszállni a járműről. A fiatalember ellen a BKV rongálás miatt feljelentést tett, a firkálót pedig őrizetbe vették."

156 Tovább
«
12

BKV-figyelő

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek