Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Graffitisek vertek meg BKV-s biztonságikat

A négy graffitisből hármat elfogtak, a negyedik elkövetőt még keresik a rendőrök. Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint a négy fiatalember szerdán késő este a Forgách utcai metróállomás bezárása előtt elbújt az állomás területén, majd később lementek az alagútba és több metrókocsit festékkel lefújtak. Az elkövetőket tetten érték a BKV biztonsági őrei, és megkísérelték őket visszatartani.

Ketten együttműködve megadták magukat, egy elkövetőnek azonban sikerült elszaladnia. A negyedik elkövető is menekülni próbált, miközben az őt visszatartani szándékozó biztonsági őrre támadt, és többször ököllel arcon ütötte. Dulakodtak, végül a fiatalembert a biztonsági őrök fogták el és visszatartották a rendőrök kiérkezéséig. A 30 éves fiatalember a dulakodás során megsérült, ezért a mentősök kórházba szállították.

70 Tovább

Rongálókat fogtak a BKV autóbuszon

A járművezető és az utasok hősiességének köszönhetően rendőrkézen a graffitiző banda tagjai

A tegnapi napon a Móricz Zsigmond körtér irányába közlekedő 33 E jelzésű autóbuszon, az Október huszonharmadika utcai megállónál egy szolgálaton kívüli rendőr arra lett figyelmes, hogy egy négy főből álló banda graffitizik. A rendőr azonnal figyelmeztette a járművezetőt, aki felszólította a fiatalokat, hogy fejezzék be a rongálást. Két fiatal ezt követően rátámadt a vezetőre, aki emiatt könnyű sérülést szenvedett, majd elmenekültek. A másik két fiatalt a busz utasai elfogták, a rendőrök helyszínre érkezéséig és az őrizetbe vételig feltartották. Az autóbuszban keletkezett anyagi kár 20.000 forintra tehető. Az autóbusz vezetőjét Dr. Kocsis István, a BKV Zrt. vezérigazgatója elismerésben részesíti.

162 Tovább

Ombudsman, jó reggelt! Videokamera kell a metróba!

Az osztrák kollégák nem töketlenek, és a rendőrségük is hatékonyan dolgozott. A metróikat összefirkáló magyar fiatalokról videofelvétel készült az állomás területén, ami nálunk ugye lehetetlen, mert a kamera nem rögzít. A magyar fiatalok a bécsi közlekedési társaság kocsiszínébe is betörtek, ahol a metrókat kidekorálták. A rendőrség ezekről is képet készített, majd ezeket összehasonlították a videón látható fiatalok „kéznyomával”. A firkálókat végül a Kelenföldi pályaudvaron kapták el a rendőrök.

Úgy néz ki szomszédjaink egyáltalán nem tűrik a firkákat sem a metrókon, sem a vonatokon. Mindent megtesznek azért, hogy visszaszorítsák a rongálásokat. Sajnos amíg nálunk a jogszabályok a rongálót védik, addig a metró területén lévő kamerák sem rögzíthetnek, és marad az összefirkált metró, és az összefestett város. Örök hála a BKV és az ombudsman jeles együttműködésének!


Az RTL Híradó beszámolója:


Nem indul a videó? Kattints ide!

66 Tovább

Ennyit ér a büntetőjog

Van aki semmiből nem tanul. Ilyen W. Nándor is, alias Snik. Mint azt tudjuk, 2008. március 20-án a Fehérvári úton, akkor még ismeretlen okokból kisiklott egy villamos. A BKV-figyelőn publikált képek, és videók alapján, olvasóink segítségével hamar kiderítettük, hogy a villamos nem magától, hanem az sínre helyezett újságkötegtől siklott ki. Hamar megtaláltuk a tetteseket, akik voltak annyira hülyék, hogy a villamos oldalán hagyták "aláírásukat" is, hisz a villamost a kisiklatás után összefirkálták. A firkálók, és kisiklatók között is ott volt Nándor barátunk, akit átadtunk a rendőrségnek. Barátainkat az iskolából rángatták el kihallgatásra. Természetesen akkor országos visszhangja lett az ügynek, a történet és a blog is bekerült az országos médiába.

Úgy tűnik a vér nem válik vízzé. Nándor ismét megjelent a neten, ahol egy friss munkáját mutatta meg az ismerőseinek. Nincs nagy szerencséje, mert egy barátja ismét megosztotta velünk is a képeket, amiket alul ti is megnézhettek.

147 Tovább

BKV: Mindennapossá váltak a járműrongálások

A Társaság széleskörű összefogást hirdet meg a vandálok megfékezésére



Évente több mint egymilliárd forint kárt okoz a vandalizmus a BKV Zrt.-nek! Az ötletekből kifogyhatatlan rongálók palettája színes: van, aki "csak" graffitizik, de olyanok is akadnak, akik egy három kocsiból álló villamosszerelvény összes ajtóüvegét kirúgják. A rongálók ellen közös fellépésre van szükség.

A legutóbbi eset múlt szombaton (szeptember 6.) történt: a 3-as villamos Kőbánya-alsó vasútállomás megállójánál az ismeretlen elkövető betörte az egyik ajtóüveget. A járművezető értesítette a diszpécsert - aki feljelentést tett -, majd utasok nélkül visszafordult a kocsiszínbe. Az eset 5000 forintos kárt okozott a BKV-nak.

Az eset sajnálatosan olyannyira nem ritka, hogy gyakorlatilag mindennapossá vált a Társaság járműveinek megrongálása. A vandálok módszerei változatosak: a graffitizés mindennapos, és gyakran fogadja kitört ablakok, ajtók, szét- vagy kirugdosott jármű-oldalfalak látványa a járművezetőket. A "kreatívabbak" a közösségi közlekedési eszköz elektronikai szekrényét, vezetőfülkéjét rongálják meg, a tetőt szakítják be, esetleg a szélvédőt károsítják, az ablaktörlőket hajlítják el, az üléseket szabdalják fel, netalán tépik ki a helyéről. Durvább eset, amikor a poroltót távolítják el, és dobják ki a járműből, különösen, ha ezt az ablak- vagy ajtóüvegen át teszik. A 2 éve közlekedő Combino villamosok 88-szor estek a vandálok áldozatául, legutóbb szeptember 4-én törték ki az egyik szerelvény ablaküvegét, 50 ezer forinttal rövidítve meg ezzel a BKV-t. A "bátor" rongálók többségében este, sötétedés után kísérelnek meg kárt tenni a járművekben.

A járművezetők vagy a diszpécserek minden esetben megteszik a szükséges intézkedéseket: 20 ezer forint alatti okozott kár esetében az önkormányzatnál, míg ennél nagyobb veszteséget okozó rongáláskor a rendőrségen tesznek feljelentést. A BKV a lakossággal és a rendőrséggel szoros együttműködésben határozottan fellép a Társaságot megkárosító személyek ellen; az idei évben már több eredménye is volt a felhívásoknak és az összefogásnak, például a kábel- és színesfémlopások megelőzésében, illetve a rongálók tettenérésében. 2008-ban már több alkalommal hírt adhattunk arról, hogy lakossági segítséggel fogtak el kábeltolvajokat, míg a korábbi években erre sajnos nem volt példa.

A vandalizmus évente több mint egymilliárd forint kárt okoz a BKV-nak; mely összegből akár 15 új buszt is lehetne vásárolni, ha mindezt nem kellene a megrongált járművek megjavítására, rendbetételére költeni. Összefogásra van tehát szükség annak érdekében, hogy az elkövetők ne okozzanak kárt se az utasok testi épségében, se a közösségi közlekedési járművekben. Amennyiben utasaink ilyen esetet észlelnek, kérjük, hívják a rendőrséget, vagy a 06-1-BKV-INFO (06-1-258-4636) telefonszámot.

Budapesti Zártkörűen Működő Részvénytársaság

32 Tovább

BKV-figyelő

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek