Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Felelősségre vonás nélkül firkálják a járműveket

A graffiti egy állandó téma. Hiába harcol ellenük a BKV és harcolunk ellenük mi is, egyre több, és több firka lesz a falakon, megállókban és a járműveken. A graffitisek nagyon jól tudják, hogy ha elkapják őket, verésen kívül mást nem kapnak. 1-2 nap közmunka, vagy 30-40 ezer forint kifizetése után újra szabadok, és újra firkálhatnak. Meddig tűrjük még ezt?

Sajnos a lakosság sem lép fel kellően a rongálók ellen. Ha egy tömött buszon valaki firkálni kezd, jó, ha 1 utas odaszól, akit megfenyegetnek, a járművezetők többsége megvonja a vállát ha szólunk neki, hogy firkálják a buszt, villamos. Ők sem tesznek semmit.

Hétvégén videót kerestem a YouTube-on, és ezeket találtam:

Firkálás üzemi területen

Otthonosan mozognak a graffitis srácok a föld alatt. A dolgozóknak kialakított létrán, és lépcsőn járkálnak, majd összefirkálják a metró oldalát. A légtelenített ajtókat szétnyitják, a kocsi belsejében bújnak el, míg a másik metró tovább halad. A másik vonat személyzete, láthatta a szétnyitott ajtókat és az összefirkált vonatot. Vajon szóltak a rádión?


Ha nem indul el a videó, kattints ide!


Firkálás üzemi területen II.

A videón látható, hogy graffitisek a metró üzemi területére, a falon lévő lyukon másznak be. A vonat egyik kocsiját teljesen összefirkálják, majd levideózzák, ahogy beáll a Stadionok állomásra.

227 Tovább

Savval esett neki a firkának

Utálom a graffitizőket, annak ellenére is, hogy látok szép rajzokat, szerte a városban. Graffitikkel nem is lenne nagy baj, a Tag-ek sokkal idegesítőbbek. A gyors 23-as és a 66-os busz közös, János utcai megállójában (a Boráros tér felé) a menetrendi táblát hetekkel ezelőtt összefirkálta valaki. Nagy probléma nem volt vele, megszoktuk. Átláttunk rajta, láttuk a számokat, lehetett róla tájékozódni, mindaddig, míg a BKV meg nem próbálta leszedni. Nem tudom milyen savval öntötték le, de az üveget teljesen szétmarta, sokkal rondább attól, mint amikor össze volt firkálva.

37 Tovább

Vígan, büntetlenül firkálják a villamost

Hiába tesz az ember azért bármit, hogy az utasoknak egy picit is jobb legyen, mert 2-3 kispöcsű hülye, és dolgozó emberek fáradságos munkáját pillanatok alatt tökreteszi. Legszebb, mikor egy utas felemeli a hangját, és a többi tesz rá, nem segít neki. Büszkék lehetnek magukra. Fel lehetne számolni a hasonló eseteket, Népszabadságban írtak is erről, a levél után megtalálod.

Sziasztok!

Első felindulásomban írok nektek. Az alábbi incidens szerda este, kb. 20.15-kor történt a 69-es villamos vonalán, a Mexikói úti végállomástól kb. 2 megállónyira. A sztori elég egyszerű: a villamos tömve emberekkel,  4 kis köcsög (kb.16 évesek lehettek, persze szépen felöltözve, adjuk meg a módját ) felszáll az első megállóban. Ahogy a villamos elindul, az egyik odatámaszkodik az ajtó lépcsőjéhez és elkezd taggelni vastag fekete filccel. Rögtön, ahogy észrevettem elkezdtem ordítozni, hogy mi a fenét képzel, nézzen már oda mindenki, ez itt szétfirkálja a villamost - hozzáteszem, kb. 60 kilós nő vagyok és nem hordok magamnál önvédelmi eszközt, szóval ez egy kicsit merész húzás volt. Persze a tömött villamoson EGY LÉLEK SEM KELT A VÉDELMEMRE, mindenki bambán,unottan meredt maga elé. Felpattanok, odamegyek a kopasz, jól megtermett  villamosvezetőhöz hogy firkált valaki és a következő megállóban ne nyissa ki az ajtót vagy jöjjön hátra megnézni, kik azok.

 

 

A graffitis vandálok szétverik a Tátra szerelvényt (illusztráció)

 

Persze már késő volt, épp nyitotta ki az ajtót (nem is nagyon figyelt rám), a taggelő lazán leszállt, a haverjai meg fennmaradtak, szerintem a markukba röhögtek.

A legjobban az fájt amúgy, hogy a vezető csak vonogatta a vállát, hogy "ő nem tud mit csinálni, mert nem tarthatja fenn őket a villamoson meg nem hívhat rendőrt, mert akkor a bíróságon ő üti meg a bokáját a személyiségi jogok miatt". Úgy láttam, abszolút nem strapálja már magát emiatt, ugyebár minek. Kb. 2 nő volt még elől, a vezető mellett, aki fel volt háborodva, a többi utas a vezetővel együtt úgy látszik, rezisztens már mindenféle ingerre. Tulajdonképpen nem is csodálkozom, hogy olyan országban élek, amilyenben.

A következő konzekvenciákat vontam le az esetből és néhány kérdés is felmerült:

- Magyarországon BÁRMIT meg lehet csinálni, ha agyon is vernek a nyílt utcán, az emberek lazán átlépnek rajtad, - Ha legközelebb látom hogy valaki taggel akkor leszarom én is, hiszen minek foglalkozzak vele, ha a vezetőt vagy magát a BKV-t  nem érdekli?! Vagy fényképezzem le esetleg, de legyek beszarva, hogy elveszik tőlem a telefonomat? (Hiszen úgysem sietne senki a segítségemre, mindenki be van fosva egy csapat suhanctól) Esetleg a bíróság előtt én leszek a bűnbak, mert személyiségi jogot sértettem? - Szokjam meg a sok retkes hajléktalant, a kéregetőket, a büdös embereket, a firkálókat, a szemetelőket, a vandálokat és a közönyösöket, mellette persze fizessem jó állampolgár módjára az adókat, amiből ezeket az embereket neveli ki az állam? Most komolyan gondolja valaki, hogy jó itt élni?

Hát ennyi voltam. Ma sem fekszem le jó szájízzel.

Üdv,
Egy utas  a sokból

 

Kár azt hinni, hogy a firkálok ellen a járművezető nem tehet semmit. Íme egy példa:

Fülöncsípett firkáló a 7-es buszon

"A 7-es busz sofőrje a Bosnyák téri végállomásnál vette észre, hogy egy húsz év körüli fiatal éppen az ülést firkálja össze. A buszvezető értesítette a rendőrséget, és amíg a rendőrök a helyszínre érkeztek, a graffitist nem engedte leszállni a járműről. A fiatalember ellen a BKV rongálás miatt feljelentést tett, a firkálót pedig őrizetbe vették."

156 Tovább

Négy rendőrből ötnek adott jutalmat a BKV

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, egy kis érdekességre. A villamos kisiklásának ügyében létrehozott nyomozócsoport 4 tagja kapott azaz 5 ember kapott fejenként 100 ezer forintot a BKV-tól a napokban. Ami érdekelne: Ki az a plusz egy ember, és mikor került a nyomozócsoportba? Alant a BRFK egy korábbi és a BKV egy napokban kiadott közleménye olvasható.

Részlet a BRFK 2008.03.31-én 16:10-kor megjelent közleményéből:
„Budapest Rendőrfőkapitánya egy négyfős nyomozócsoport létrehozását rendelte el az eset kivizsgálása és az elkövetők megtalálása érdekében.”


Részlet a BKV Zrt. 2008. május 19-én megjelent közleményéből:
„A BKV Zrt. a mai napon, ünnepélyes keretek között, fejenként 100.000 forint jutalmat adott át a Budapesti Rendőr-főkapitányság graffiti-ellenes nyomozócsoport öt munkatársának, akik nemrégiben kapták el a villamos-kisiklató graffitizőket. Mint már arról korábban is tájékoztatást adtunk a garázda fiatalokat a rendőrség rendkívül rövid időn belül kézre kerítette. A megdöbbentő esetet megelőzően a BKV történetében szándékos villamos-kisiklatásra nem volt példa! Ezért a BKV Zrt. köszönettel tartozik az ügyben eljáró rendőrök gyors és hatékony munkájáért."


(A szerkesztő a közleményekben vastagon szedte a számára érdekes részeket.)
58 Tovább

Parasztnak hi-tech

A graffitis banda ismét megmutatta magát. Reménykedtünk benne, hogy a villamos kisiklatás után egy kicsit meghúzzák magukat a férgek, de ezeknek semmi sem szent. Természetesen a hülyék megint a neten dicsekednek a képekkel. (halkan jegyzem meg, hogy a képek valószínűleg ugyan azzal a géppel készültek, mint annak idején a 14-es villamos szétverését bemutató kép)




212 Tovább

BKV-figyelő

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek