Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Elköltöztünk

Kedves Olvasók!

A BKV-figyelő májustól a blog.hu-ra költözött; új elérhetőségünk: http://bkvfigyelo.blog.hu/

E-mail címünk változatlan: bkkfigyelo@outlook.com

Üdv:

a Szerk.

5 Tovább

Új szerző írja a BKV-figyelőt

Amint arról már hallhattatok, október elsejétől új szerzője van a BKV-figyelőnek. Gál Mihály az elmúlt években felhalmozott tudását a jövőben a Budapesti Közlekedési Központnál (BKK) hasznosítja, s ez természetesen nem teszi lehetővé, hogy folytassa a blogolást.

A blogot azonban kár lett volna veszni hagyni, Misi ugyanis az elmúlt öt évben értéket hozott létre. Éppen ezért nem is gondolkodtam sokat, amikor Misi néhány héttel ezelőtt azzal keresett meg, hogy vegyem át tőle a BKV-figyelőt.

Illik bemutatkozni.

Király Dávid vagyok, várospolitikai szakújságíró. Pályafutásom csaknem tíz éve alatt több szerkesztőségben megfordultam, dolgoztam a Hírszerzőnél, a hvg.hu-nál, voltam az MTI városházi tudósítója és a Budapest Portál szerkesztője. Jelenleg az MSN Mai Napnál dolgozom újságíró-szerkesztőként.

Munkám során foglalkoztam városfejlesztéssel, -tervezéssel, építészettel, örökségvédelemmel, várostörténettel, de a legnagyobb energiát a közlekedésre fordítottam.

A blog mindeddig azt a célt szolgálta, hogy felhívva a figyelmet a problémákra, jobbá tegye Budapest közösségi közlekedését. Ez a cél nem változik.

A közeljövőben ugyanakkor megváltozik a blog neve, új e-mail címünkből (bkkfigyelo@outlook.com) következtetni lehet, mire. A változással nemcsak a szerzőváltást akarjuk szimbolizálni, de nyomon követjük a fővárosi közösségi közlekedés szervezeti átalakulását is. Hamarosan ugyancsak megváltozik a blog dizájnja is, ezen a területen elkél némi frissítés.

Néhány gondolat Gál Misi munkájáról. Voltam hasonló helyzetben, tisztában vagyok vele, hogy Misinek nehéz, adott esetben kockázatos döntést kellett hoznia. Ám ismerem azt az érzést is, amikor lehetőséget kapunk arra, hogy tudásunkat, tapasztalatunkat a gyakorlatban hasznosítsuk. Ne csak írjunk róla, csináljuk. Meggyőződésem, hogy Misi jó döntést hozott, és drukkolok neki, hogy meg tudja valósítani az elképzeléseit.

Közös érdeklődésünk, közös céljaink ellenére a jövőben valamelyest biztosan más lesz a BKV-figyelő, de forradalomra nem kell számítani. Bízom benne, hogy a jövőben is olvastok minket, írtok nekünk.

Nos, akkor csapjunk a lovak közé!

12 Tovább

A blog új e-mail címe: bkkfigyelo@outlook.com

Kedves Olvasók!

A BKV-figyelő blog sokat használt e-mail címe a mai napon megváltozott. Észrevételeiteket, panaszaitokat, kérdéseiteket mától a bkkfigyelo@outlook.com címre várjuk! 

0 Tovább

Valótlanságot állított a BKV-figyelő egyik olvasója

Az elmúlt években néhány alkalommal már előfordult, hogy a blogra író olvasók a történetüket kiszínezve, a valóságtól elrugaszkodva mesélték el esetüket. Mivel ezekre egytől egyig fény derült, az olvasók rájöttek, hogy ezzel nem érdemes szórakozni, a valóság mindig kiderül. Éppen ezért ritkák az ilyen esetek, azonban hazugság lenne azt állítani, hogy nem fordult elő ilyen.

Az elmúlt 5 évben több ezer bejegyzés jelent meg a blogon, a Facebookot is ide véve ez a szám 10 ezer fölött van. Úgy gondolom, hogy ilyen számok mellett a néhány, maximum egy tucat, egyébként egyáltalán nem kirívó ilyen eset nem számít soknak, tehát még mindig jó az arány. Azonban ami most történt velünk, arra még nem volt példa.

Pár napja két Facebookra feltöltött kép és a mellékelt információk kapcsán azt írtuk, hogy az FLR-717-es rendszámú Volvo busz utasterében 47 fokot mutatott a belső hőmérő. Ha rossz a klíma, akkor ez megeshet, sajnos nincs ebben semmi meglepő, éppen ezért nem is gyanakodtunk a sztori hitelességét illetően. Pedig kellett volna, ugyanis ma kiderült, hogy a kép feltöltője, Molnár Péter elfelejtette leírni, hogy az állításaival ellentétben a két kép nem ugyan azt a buszt ábrázolja, és azt is elfelejtette megosztani velünk, hogy a 47 fokot egy napon álló, végállomáson várakozó busz utasterében mérték.

A BKV belső vizsgálatot folytatott, aminek az eredménye az lett, hogy az FLR-717-es busz vezetőjét majdnem kirúgták egy olyan kép miatt, amit nem is ő készített, és amihez semmi köze. Szerencsére a műszerfalon lévő adatokból sikerült megállapítani, hogy a két busz nem ugyan az, így a buszvezető megúszta a büntetést.

Minderről ma Huber Csaba olvasónknak számolt be a Facebookon, neki köszönhető, hogy hozzánk is eljutott az igazság. Mint írja, a busz hőmérőjét ábrázoló képet egy buszvezető készítette, és ő töltötte fel az internetre azzal a céllal, hogy bemutassa, mennyire felmelegedett a busz a várakozás közben. Molnár Péter olvasónk ennek ellenére a valóságot elferdítve úgy osztotta tovább az információkat, hogy az majdnem egy BKV-s állásába került. Úgy gondolom, hogy egy ilyen eset nem maradhat következmények nélkül, és erről beszélni kell. Minden olvasóban tudatosítani kell, hogy a blogon megjelent információkat a BKV elolvassa, és az illetékesek kivizsgálják a történteket. Minden mondatnak és állításnak súlya van, ami akár egy dolgozó állásába is kerülhet, éppen ezért senki sem engedheti meg magának, hogy a valóságtól eltérő történetet küldjön be nekünk.

Ahogy az a blog bemutatójában és szabályzatában is olvasható, bármennyire is igyekszünk, sajnos nem tudunk minden történet valódiságáról meggyőződni, éppen ezért a blogon megjelent információkért mindig az vállalja a felelősséget, aki a történetet beküldi, aki leírja az adott esetet. Ha kiderül egy levélről, hogy nem fedi a valóságot, minden esetben jogi lépéseket teszünk, ahogy megtesszük ezt ma is.

A BKV-figyelőnek nincs szüksége kitalált, hatásvadász történetekre, nincs szüksége kamu sztorikra. Azért fontos erről beszélni, mert a későbbiekben sem fogjuk tolerálni, ha valaki hazugságokkal vezeti félre az olvasókat és a BKV-t, ezzel rombolja a blog és a szerkesztők hírnevét.

A fenti esettel kapcsolatban ahogy már írtam, a szükséges jogi lépéseket a mai napon megtettük.

Az okozott kellemetlenségek miatt a BKV-tól és az érintett járművezetőtől olvasónk nevében is elnézést kérünk!

5 Tovább

Menetrendi és forgalom-figyelő alkalmazást indított a BKV-figyelő

Tegnap elstartolt a blogunk telefonokra optimalizált portálja a BKV-figyelő Mobil. A lap a blog bejegyzései mellett naponta frissülő menetrendet és élő forgalomfigyelőt is tartalmaz, mely utóbbit reményeink szerint az utasok frissítenek majd.

A portál nagy előnye, hogy minden internetképes telefonon hozzáférhető, tehát azok is könnyen elérhetik a BKV járatok menetrendjeit, akik nem rendelkeznek okostelefonnal. Terveink szerint a portál hamarosan iOS és Android alkalmazás formájában is megjelenik majd.

Használjátok, teszteljétek, és írjátok meg a tapasztalataitokat, észrevételeiteket!

http://m.bkvfigyelo.hu

0 Tovább

BKV-figyelő

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek