Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ombudsman: „Barátságtalan lépés volt a kamerák telepítése”

Érzékelhető, hogy nőtt a BKV járatain az atrocitások száma, de meg kell vizsgálni, hogy a BKV a jelenlegi jogi környezetben üzemeltethet-e térfigyelő kamerákat - mondta Jóri András adatvédelmi biztos.

Jóri András emlékeztetett arra, hogy elődje, Péterfalvi Attila legutóbbi állásfoglalása szerint a kamerák használatára nincs lehetőség. Mint mondta, most azt vizsgálják gyorsított eljárásban, hogy változott-e a rendszer kialakítása és az beilleszthető-e a mostani jogszabályi környezetbe. Tájékoztatása szerint a vizsgálat a nyáron befejeződhet.

Hozzátette, hogy bár a közlekedési társaság ismerte a volt adatvédelmi biztos állásfoglalását, mégis elkezdte a kamerák telepítését, ami "barátságtalan lépés volt".

76 Tovább

Egy év alatt évül el minden vasúti és közúti büntetés

Akit buszon vagy trolin büntettek meg, és nem fizetett, az egy év múlva fellélegezhetett, akit azonban vasúton vagy HÉV-en kaptak el, azon több éven át behajthatták a büntetést. Most az állampolgári jogok országgyűlési biztosának kezdeményezésére egységesíti a kormány az elévülési időt, és annak hosszát egy évben szabja meg.

Szabó Máté ombudsman kezdeményezésére a jövőben egységesen egy év lesz a pótdíjkövetelés elévülési ideje a személyszállításban. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa másfél hónappal ezelőtt kezdeményezte, hogy a kormány módosítsa a vasúti személyszállítási szerződésekre vonatkozó rendeletét és a közútihoz hasonlóan egy évben határozza meg a pótdíjkövetelések elévülési idejét.

40 Tovább

Politikai harc miatt nem lesznek kamerák?

Az alább olvasható levelet városházi körökből kaptam. Sajnos sem alátámasztani, sem megcáfolni nem tudom, így nem merem kijelenteni, hogy elejétől a végéig valós. Mindenki olvassa végig, gondolkodjon el rajta és döntse el maga, hogy mi a valóság.

Kedves BKV Figyelő!

Biztos forrásaim szerint az egész ügy arról szól, hogy Kocsis kitalálta, hogy jó lesz ez a kamerabiznisz, teremtenek rá pénzt és jól eladható marketingnek is, hogy mennyire kafa a cég. Persze minden más költségvetési igény terhére megy a játék.

Persze az adatvédelmi biztossal nem számolt (hol volt még ő akkor az MVM offshore cégekkel játszott), meg gondolta új van, nem szól bele, hiszen érti ő is, mi az a közbiztonság.

35 Tovább

Zavarják az ombudsmant a BKV kamerái

Az adatvédelmi biztos munkatársai a napokban jártak a BKV központjában, ahol a közlekedési cég által nemrég néhány kísérleti járaton elhelyezett kameráinak a felvételeit vizsgálták.

A BKV elképzelései szerint a kamerák felvételeit csak a rendőrség használhatná fel. A felvételek 72 órán belül automatikusan törlődnek.

Jóri András az Indexnek elmondta: ugyanúgy mint elődje, Péterfalvi Attila, ő is aggályosnak tartja, hogy a BKV bekamerázza a járműveket. Jóri András közölte, az adatvédelmi biztosi hivatal munkatársai néhány napja vizsgálták meg a helyszínen a BKV kameráinak a működését.

134 Tovább

Budapest Underground - megújulnak a legforgalmasabb aluljárók

Már az idén kiépítik a térfigyelő kamerarendszert négy budapesti aluljáróban, a Deák téren, a Nyugati téren, a Ferenc körútnál és a Nagyvárad téren. A cél a rongálások és a bűncselekmények megelőzése. A hároméves aluljáró program keretében több létesítmény teljesen megújul, máshol részleges felújítást végeznek. A rekonstrukció során környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vesznek.

A három éves, az FKF Zrt.-vel közös aluljáróprogram során a főváros felújítja a legforgalmasabb aluljárókat, a közbiztonság javítása érdekében több helyszínen térfigyelő-rendszer épül ki. Az aluljárókat a tervek szerint gyakrabban takarítják majd, erre a főváros többletforrást biztosít.

34 Tovább

BKV-figyelő

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek