Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vizsgálat a kisiklott villamos miatt

Végre egy kis előrehaladás a villamos kisiklásának ügyében. Levelet kaptam ma a BKV Villamos Vasútbiztonsági Csoporttól, illetve az MTV is megkeresett, valószínűséggel a Kékfényben beszámolnak a cikkünkről. A mai napon a nálam lévő összes olyan anyagot átadom a BKV-nak, mely bizonyító erejű lehet. Kérem, hogy akinek van lementett anyaga a már törölt oldalakról, az küldje el nekem e-mailben ma délutánig! Köszönöm!
T. BKV-figyelő!

XY. vagyok, a BKV Villamos Vasútbiztonsági Csoportjának vezetője. A március 20-i kisiklás után nem sokkal hivatalból a helyszínre érkeztem, és megdöbbentett az a látvány, ami ott fogadott. Különösen az a hátborzongató, hogy milyen következményei lehettek volna az eseménynek. Másfelől megdöbbentő volt a teg-elők keserű humora, ahogy saját nevükre dedikálták, összefirkálták a keresztbe fordult villamost.

Bár a kerületi rendőrség hivatalból foglalkozik az üggyel, mi sem nyugodtunk, élénken követtük a témával kapcsolatos írásokat a bkvfigyelo.blog.hu oldalon. Már most szeretnénk megköszönni azt a kutatómunkát, amellyel segítettétek körvonalazni a firkászok kilétét, és amiből az sejthető, hogy a kisiklást okozó újságkupac nem véletlenül került a vágányra.

Amennyiben a blog-oldalon lévő dokumentumokon kívül még van más, bizonyító erejű adat, kérlek, osztd meg velem, mert készítünk egy összeállítást a tényekről és a teóriákról, amit a BKV részéről hivatalosan a rendőrség részére át szeretnénk adni.

Másfelől főnököm, a Forgalmi Főmérnök úr kezdeményezte, hogy vegyük fel Veled személyesen a kapcsolatot, kicsit lássátok a cég belső életét, megmutatnánk a főmérnökség, a vasútbiztonság munkáját, esetleg egy-egy teleplátogatás is beleférne.

Segítségedet előre is köszönve: XY, Villamos Forgalmi Főmérnökség, Vasútbiztonsági Csoportvezető
UPDATE2: Több hírforrás is beszámolt az eseményekről. Többek között a  hirado.hu, Népszava, Blikk, Lánchíd rádió, Hírszerző, HírTV és az Inforádió is.
187 Tovább

Re: Biciklis vs. buszsofőr

Perillustris úgy gondolta, hogy nem kommentben, hanem egy külön postban reagál a tegnapi cikkhez érkezett kommentekre.

Rocko, igen, tény, hogy roppant fárasztó és unalmas mindig ugyanazon - már többször megcáfolt - érvek ellen küzdeni, amik állandóan felmerülnek a hasonló témájú topikokban, posztokban.

A tegnapi poszthoz kapcsolódó hozzászólások jól megmutatják a fejekben uralkodó sötétséget. Vitathatatlanná teszi, hogy frusztrált közlekedőkkel vannak teli az utak. Munkahelyükön és/vagy otthon elnyomott emberek, akik közlekedési eszközük típusától függetlenül az utakon vezetik le feszültségüket, s ott próbálják kiélni hatalmi ambícióikat. Ez azért aggasztó, mert ezek az emberek nap mint nap komolyan veszélyztetik az élet- és vagyonbiztonságot. Eközben természetesen meg vannak győződve arról, hogy ők szentek és sérthetetlenek, s hogy képességük abba az 5%-ba sorolja őket, akik valóban tudnak vezetni.

Rögtön leszögezném az arany igazságot, a végső következtetést, ami minden normális párbeszéd alatt elhangzik, s amivel általában mindenki egyetért: csak bunkó ember van, aki akkor is bunkó lesz, ha autóba, biciklire vagy akár kamionba ül, de akkor is, ha gyalogosan közlekedik.

Már egy

másik írásomban is leírtam, hogy a kivilágítatlan, önmagára és másokra veszélyes bicikliseket mi, normálisan viselkedő, s a szabályok betartására törekvő kerékpárosok utáljuk a legjobban. Már régóta tervezem, hogy egy Rendőrséggel közös akcióban rápirítunk a "sötét" bringásokra. Ezúton kérem, hogy az autósok is szervezzék meg ugyanezt a "félszemű" autósok kiszűrésére, mert nem kevés van az utakon belőlük.

Szabályok - szabálysértések. Nos, igen, léteznek, s aki azt mondja, nem követ el szabálysértést, az hazudik. Persze itt is igazán toleránsak és mértéktartóak vagyunk: MINDIG a másik szabálysértése tűnik nagyobb jelentőségűnek, miközben a saját magunk által elkövetettet hajlamosak vagyunk lekicsinyíteni, még jobb esetben komplett ideológiát gyártani annak megmagyarázására.

Lássuk be, minden közlekedési csoportnak megvan a saját "keresztje". Sajnos szó szerint is. Más típusú szabálysértéseket követ el a kerékpáros és másfélét az autós, s hogy illeszkedjünk a bloghoz, másfélét a buszos. Jogos a felháborodás a piros lámpán átsuhanó bringás látványakor, járjon is érte a büntetés. Nem menti fel a bringást az sem, hogy bármelyik jelzőlámpához állva, minden pirosra váltáskor legalább egy autós megy át azon. Tudom, erre megvan a magyarázat: "Nem mertem megállni, nehogy belémjöjjön a mögöttem lévő." Aha. De akik ezzel nyugtatják magukat, azok vannak legjobban kiakadva, ha egy bringás teszi ezt. Szerintem meg fogja be mindkettő a száját, még akkor is, ha én is meg tudom magyarázni, s alá tudom támasztani szépen hangzó statisztikákkal, hogy az elindulás pillanata az egyik legveszélyesebb pont a kerékpáros útjának során, s mindenki jobban jár, ha inkább figyelmesen elindul egy kicsit hamarabb. Persze nem magyarázkodom, mert az csak porhintés lenne, s úgysem győznék meg senkit - nem is célom.

28 Tovább

Nem végezte a munkáját. Kirúgták.

Tisztelt BKV!

2008. február 24-én hajnalban 03.14-kor szálltam föl az Astoriánál a 907-es járat BPO-451 rendszámú járművére. A busz ajtajainál ellenőrök fogadtak, akiknek meg is mutattam a bérletem. Miután felszálltam a csukló utáni ajtónál, rögtön erős fosszag csapta meg az orromat. A busz ezen részében igen kevesen utaztak, és az utánam érkező új felszállók is inkább átmentek a busz első felébe az elviselhetetlen bűz miatt.

Felháborítónak tartom, hogy szigorítják az ellenőrzést, és közben az állandóan jegy nélkül utazó, bűzlő és koszos "utasokat" nem szűrik ki. Jelen esetben a busz előtt álló ellenőrök is láthatták a közvetlenül az ajtóval szemben ülő, jellegzetes ruházatú és elviselhetetlen szagú potyázót, de nem tettek semmit. Az ellenőröknek nem feladatuk a nem fizetők utazásból való kizárása? Esetleg az egyértelműen nem fizető hajléktalanok leszállítása? A fentiek fényében a következőket kérném:

1. Legyenek szívesek írják meg, hogy mik az éjszakai ellenőrök feladatai!
2. Amennyiben nem helyesen jártak el, küldjék el számomra a felelősségre vonás és bűntetés dokumentumait!
3. Tájékoztassanak, hogy milyen formában kárpótolnak a csökkentett értékű szolgáltatás miatt.

Tisztelettel: Átlag Ember, utas

BKV-s válasz:

Tisztelt Átlag Ember!

Köszönjük, hogy észrevételével megtisztelte Társaságunkat.

A bejelentésében leírtakat vizsgáltuk, és a következőket állapítottuk meg: A Biztonsági Szolgálat munkatársai az előírások szerint végezték a jegyellenőrzést, azonban hajléktalant, aki tisztátalan ruházata miatt más utas terhére volt, a jármű elhagyására nem szólították fel.

Az éjszakai járatokon jegyellenőrzést a Biztonsági Szolgálat, a nappali ellenőrzéseknél előírtak szerint végezi. A járműre a felszállást csak érvényes jegy vagy bérlet felmutatás után engedélyezik. A járművön történő ellenőrzés során az érvényes jeggyel, vagy bérlettel nem rendelkező, illetve a jegyváltást megtagadó utasokat, a további utazásból kizárják.

48 Tovább

Ellenőr, buszvezetők, meg miegymás

Egy normális ellenőr, egy eltévedt buszvezető, vélemény a jegy és bérletértékesítésről, és egy BKV-s választ. Kis levelek, nagy csokorban, mert mindenkinek jár a hely:)

Hali!

Ma reggel (2008.03.07 8:20) átszálltam a 3-as metróról az 1-esre a Deák téren. Három ellenőr dolgozott, két hölgy es egy középkorú úr. Arra figyeltem fel, hogy par szó után az úriember belekarol az előttem menő srácba, és kísérni kezdi a Vörösmarty tér felé induló állomáshoz. Nem értettem, miről van szó, csak utána láttam meg, hogy a kísért úr fehér botot visel. Nos, valahogy így kellene viselkedni (bar nekem meg sose volt bajom az ellenőrökkel, lehet, hogy a testalkatom miatt, de lehet, hogy en is csak úgy viszonyulok, ahogy mások hozzam)

Tisztelettel: Susoczki Attila

Hali figyelő!

Egy, igen érdekes és kissé megrázó, de ha nem is legalább kétségbe ejtő jelenség áldozata lettem. Tegnap, azaz, szombaton (március 8.) négy óra után pár perccel történt az eset. A 7-es buszon ültem. Az albertfalvai végállomás felé robogtunk, a következő megálló a Bornemissza tér volt.

Az utasok, gyanútlanul jeleztek és álltak az ajtóba, amikor egyszer csak a busz durván befordult a térre, mintha egy 73-es akart volna leparkolni a végállomásán. Fékezés nélkül beállt a megállóba, felvette az utasokat, aztán fordult volna vissza, a Bosnyák tér felé. Satufék, pár perc gondolkodás, az út közepén, majd, mint aki jól végezte dolgát Albertfalva felé fordult. Kinyitotta ajtóit, ekkor a legtöbb utas rémülten leszállt, majd ajtók be és már ment is.

A maradék útvonalat, már tévesztés nélkül tette meg. Nem írtam föl a járatszámot, vagy a rendszámot, mert szerintem, nem életveszélyes, ami történt, csak egy több szempontból is bosszantó baklövés. A BKV sofőrök, sokszor nem tudják az útvonalat, de ami rosszabb. Egy ilyen helyzetben, az utasok sem tudják, hogy mi van. Tudom, ők is emberből vannak, tévedhetnek. Na de ekkorát?

Malreni

18 Tovább

Re: Bérletet a Bicikliseknek

Tisztelt Gál Mihály!

Köszönjük, hogy észrevételével megtisztelte Társaságunkat.

Társaságunk elsődleges feladata a tömegközlekedés, ami a gyalogos utasok szállítását jelenti, nem a kerékpárszállítást. A BKV Zrt. járművein kizárólag a HÉV és a Fogaskerekű arra kialakított és kijelölt helyein lehet kerékpárt szállítani, mert csak itt biztosítható a zavarmentes közlekedés.

A tömegközlekedés a maximált hatósági áras kategóriába tartozik, ezért a viteldíjak és azok alkalmazási feltételeinek megállapítása nem a BKV Zrt. feladata. Esetünkben az árhatósági jogkört a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.§ (1) bekezdése és az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. tv. 7.§-ban foglalt felhatalmazás alapján Budapest Főváros Közgyűlése gyakorolja.

A kerékpárszállítás ugyanolyan szolgáltatás, mint bármi más, amiért fizetni kell. A központilag, kormányrendeletben előírt kedvezmények vagy ingyenesség ellentételezésére az állam árkiegészítésben kompenzálja a tömegközlekedési szolgáltatók bevételkiesését, ami a javasolt esetben nem történhetne meg. Amennyiben olyan kedvezményt adnánk, amely nem szerepel a vonatkozó rendeletben, az elmaradó bevételt senki sem térítené meg számunkra. Mivel Társaságunk gazdálkodó szervezet, amelynek elsőrendű érdeke a jogos bevételek megszerzése, a szabályozók változatlansága esetén gazdasági helyzetünkből eredően más engedményt adni nem áll módunkban.

Jelenleg nincs érvényben olyan bérletfajta, ami kerékpár szállítására is érvényes, mivel ennek korlátozott lenne a kihasználhatósága az árához képest. A HÉV arra kijelölt helyein, a kerékpár távolsági korlátozás nélkül egy vonal- vagy gyűjtőjegy kezelése ellenében szállítható.

Köszönjük, hogy időt és energiát fordított arra, hogy írjon nekünk.

Budapest, 2008. március 7.

Üdvözlettel: BKV Zrt.
30 Tovább

BKV-figyelő

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek