Szép nyári napokon nincs is jobb annál, mint kiülni valamelyik étterem teraszára egy jó ebédre vagy vacsorára. Pont az ilyen „kiülős” éttermek miatt olyan népszerű a Ráday utca. Itt retró kifőzdétől kezdve a legelegánsabb éttermekig minden megtalálható, a turisták és a környéken dolgozók nagy örömére. Ezt a szép képet csak a 10 perceként elhaladó BKV-buszok zavarják meg, amik fél méterre a vendégek tányérjától okádják a füstöt. Tényleg megéri néhány utas miatt tönkretenni ezt az utcaképet? Olvasónk levele hajtás után olvasható.

Kedves BKV-figyelő!

Munkahelyem közelsége lehetővé teszi, hogy hétköznapokon a Ráday utcában ebédeljek. A legtöbb étterem déltájt változatos menükkel várja az ebédelőket, de az utcában egész nap kiváló éttermek sora csábítja az éhes embereket. Van itt retro kifőzdétől Michelin-csillagos palotáig minden, mi szem-szájnak ingere.

A Ráday utca nem csak a környéken lakók, dolgozók kedvelt helye, de útikönyvekben, környékbeli molinókon is hirdetik, külföldiek sorát is vonzza a hely hangulata és kínálata. Különösen szép a nyári időszakban, amikor éttermek sora nyitja ki teraszát és az éttermek mellett az utcát is megtölti az élet. Mindössze a telt hasú járókelőket kerülgető, néhány kerülni nem akaró autós töri meg az utca idilljét. Legalábbis a Kálvin tértől a Kinizsi utcáig. Ugyanakkor a Kinizsi utcától tízpercenként tiszteletét teszi a Rádayban a 15-ös BKV busz. A kvázi sétálóutcába tengeralattjáróként behajtó böszmeség nem csak méretében üt el a környezetétől.

Ormótlan robajjal suhan végig a szűk utcán, maga után port, bűzt, undort eresztve. Meg azt az óránként egy embert aki a Bakáts téren száll le. Látni szoktam, nem túl forgalmas megálló...

Képzeljék el azt az életérzést, ahogy éppen kihozzák a pirítóst és a hagymalevest, mikor elhalad ez a szörnyeteg, kormot és hányingert okádva asztalunktól 20 centiméterre. Pöfékel ott egy kicsit, míg vár egy éppen parkoló autóra, majd padlógázt ad, hogy odaeresszen desszert gyanánt az arcunkba egy poros, zsíros, rákos szmogfelhőt. Azt, ami miatt a Budapestiek élettartama három évvel rövidebb az országos átlagnál... Jó étvágyat, kommen Sie wieder.

Felmerül bennem a kérdés, hogy ha már egyszer Moldáviát is megszégyenítő buszokat kell járatni Budapest útjain, akkor feltétlenül muszáj-e ezeket az éttermekkel, teraszokkal teli sétálóutcákon végighajtani? Főleg akkor, ha az utcában egyetlen egy, nem túl frekventált megálló van és mint a csatolt kép is mutatja, néha le is van zárva az utca, tehát egyértelmű, hogy van alternatív útvonal! Persze lehet, hogy a szűk utca, a sok ember és a friss étel gyorsabban felszívja a szmogot, én mégis úgy hiszem, lehetnének máshogy is a dolgok.

Nemrég olvastam, hogy a BKV nagy számban tervezi új villamosok és trolik beszerzését. Nem tudom, hogy a Ráday utcában terveznek-e változást, de igény, az volna rá.

Üdv, Gábor