A rendőrség szerint felmerül annak gyanúja, hogy a volt jogi igazgató meghamisította egy munkavállaló jelenléti ívét.

Közokirat-hamisítás miatt is vizsgálja a rendőrség a BKV volt jogi igazgatójának ténykedését - mondta Tomasitz István, a közlekedési cég megbízott jogi igazgatója kedden a fővárosi közgyűlés BKV-t ellenőrző bizottságának ülésén.

A megbízott jogi igazgató elmondta, hogy a rendőrség a cégnél tartott házkutatás során talált olyan dokumentumokat, amelyek valódiságát megkérdőjelezi. Pontosabban egy munkavállaló - H. Éva - jelenléti ívéről és egyéb iratairól van szó. A rendőrség szerint felmerül annak gyanúja, hogy a volt jogi igazgató meghamisította ezeket az iratokat - tette hozzá.

Három ügyvédi iroda is érintett

Kérdésre Tomasitz István elmondta, hogy Sziebert György, az előzetes letartóztatásban lévő volt jogi igazgató 2008 májusa óta dolgozott a BKV-nál és a szerződését határozott ideig, 2012 szeptemberéig kötötték. A volt jogi igazgató szerződését Balogh Zsolt, az akkori általános vezérigazgató-helyettes írta alá.

A BKV jogi osztályán egyébként hét ügyvéd dolgozik és mintegy 10 ügyvédi irodával állnak állandó kapcsolatban; az irodákkal kötött szerződéseket Sziebert György írta alá. Az irodák közül hatot 2008 óta alkalmaz a BKV - tette hozzá.
György István, a bizottság fideszes elnöke az ülésen felolvasta Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitánynak levelét, amelyben azt írta, hogy a rendőrség a vesztegetésben érintett iratokat lefoglalta.

Az ügyben három ügyvédi iroda is érintett - tette hozzá a főkapitány. A bizottság Hock Zoltán (MDF) képviselő kezdeményezésére egyhangúlag megszavazta: vizsgálják ki hat évre visszamenőleg, hogy milyen szerződéseket kötött ügyvédi irodákkal a fővárosi önkormányzat és annak cégei.

Az ülésen elhangzott az is, hogy a rendőrség kereste a BKV informatikai igazgatóját is, aki azonban nem jelent meg, mert Ausztriában síelt és beteget jelentett. A bizottság tagjainak erre vonatkozó kérdéseire Székelyné Pásztor Erzsébet, a cég kommunikációs igazgatója azt válaszolta: beszélt az informatikai igazgatóval, aki úgy tájékoztatta, hogy valószínűleg az előzőleg megkapott "H1N1-oltástól lett rosszul". A megbízott jogi igazgató szerint a cég megdöbbent az informatikai igazgató viselkedésétől, de munkajogilag semmit sem tudnak tenni.

Előzmények

A BKV jogi igazgatóját egy óbudai mélygarázsban érték tetten, amint nagyjából 10 millió forint összegű pénzt vett át egy, a közlekedési vállalattal szerződésben álló cég munkatársától.

A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság (RRI) egy magánszemély bejelentése alapján április óta nyomozott, mielőtt a múlt héten pénteken őrizetbe vette a Budapest Airport (BA) és a BKV jogi igazgatóját. A R.-V. Krisztina néven emlegetett BA igazgató és Sziebert György ellen bűnszövetségben elkövetett vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt indított eljárást az RRI. A gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság.

Az RRRI korábban azt közölte az MTI-vel: a rendőrség adatokat és bizonyítékokat talált arra, hogy a két igazgató összejátszva ügyvédi irodáknak teljesítés címén kifizetett összeg jelentős részét jogtalan előny formájában visszakapta. Továbbá volt túlszámlázás, vagyis el nem végzett munkát is kiszámláztak az irodáknak.

(Hírszerző, MTI)