Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szegény meglopott BKV fut a pénze után

Összegyűjtöttük nektek és az új olvasóknak egy szép nagy csokorba az elmúlt hetek kiemelkedő „biztonságis” történeteit. Ezt az ajánlót elküldöm a BKV szóvivőjének Kiricsi Karolának és az ügyekben leginkább érintett (és mostanában igen rejtőzködő) Regőczi Miklósnak valamint a Sajtószobának is. Hogy az ügyek semmiképp ne maradjanak visszacsatolás nélkül a levelet továbbítjuk még Hagyó Miklósnak és Demszky Gábornak ezúton kérve őket, hogy keressenek azonnali felelősöket.

Reméljük, hogy ezzel a kis gyűjteménnyel bemutathatjuk nektek, hogyan is néz ki a BKV XXI. századi bérletellenőrzési rendszere. Hogyan fut a szegény, meglopott tömegközlekedési társaság a pénze után ahelyett, hogy felszámolná a cégen belüli mutyizásokat és az alvállalkozásokat.

Itt ragadnám meg az alkalmat és reagálnék Szüts Katalin ezen kijelentésére:
Tájékoztatjuk, hogy Társaságunk a jogos bevételek megszerzése érdekében biztonsági őröket is alkalmaz utazási jogosultságának ellenőrzésére. Társaságunk a biztonsági őröket a feladat ellátásához szükséges képzésben részesítette. A sikeres vizsgát tett biztonsági őrök, korlátozott jegyellenőri feladatokat is ellátnak.

Kedves Asszonyom!

Természetes, hogy társaságuk igényt tart bevételre, és ezt megpróbálja valamilyen módon beszedni, de szerintem ennek a XXI. századi formája nem az, hogy utasokat vernek meg és löknek le éjszakai járatokról, főleg nem akkor, ha az utasuknak van érvényes jegye. Kérem Önt, hogy a cikkben megfogalmazott eseményekkel kapcsolatban azonnal kezdeményezzenek vizsgálatot, vonják felelősségre az érintetteket.

Szeretném megkérdezni Öntől, hogy a metró bejáratánál és az éjszakai buszokon dolgozó embereiket mikor kívánják áthelyezni például a 28-as villamos vonalára? Mert csak akkor tudok ezzel a pénzbehajtási formával érvényesülni, ha a verőlegényeik nem csak a gyengébb utasokkal, hanem a többek között a kisebbséggel szemben is fitogtatják erejüket.

Várom megtisztelő válaszát

További kellemes és szép napot kívánok önnek az olvasóim nevében is!

Gál Mihály

Kezdjük is akkor az elmúlt hét legfelkavaróbb eseményével, ami a BKV-n kívül mindenkinél kicsapta a biztosítékot. Gondoljunk csak a kamerákba mosolygó Karolára, amikor azt mondta: „Az ellenőreink megfelelően jártak el”. Sem egy bocsánatkérés, semmi, csak a saját maguk kimosása volt a cél. Ez szerencsére nem sikerült


Ákos története sem volt semmi. Neki szerencsére megvan az összes keze, viszont ő is elkövetett egy nagyon nagy hibát. Éjszakai buszon akart utazni. Érvényesítendő jegy a kezében volt, és amikor felszállt a mutyizni próbáló biztonságinak szólt be, hogy kellene a másik utasnak a számla is. Ekkor dobták le a buszról. A BKV vizsgálatot kezdeményezett, természetesen az utas volt hibás. Ezt bizonyítja az is, hogy Ákos rendőrt hívott, ezután a biztonságiak elmenekültek a helyszínről.


Kőbánya-Kispest egy külön blogot megérne. Az ott uralkodó helyzet felfoghatatlan. A kopasz napszemüveges kidobók a Szökés című sorozatra emlékeztetnek, ott voltak a cellákban ilyen alakok. Ezek az emberek be is mutatkoztak néhány napja. Egy metróban elaludt utast ébresztettek fel amolyan „BKV-s” módon. A keresztbe tett lábait lerúgták, majd kidobták az álló szerelvényből. Ott dolgozó ismerősök is megerősítették, többször fordult már elő hasonló incidens.


Utasoknak beszóló biztonságiak jelenlétét már lassan meg is szokjuk. A blog indulásakor is foglalkoztunk már velük. Megjegyzést tesznek a kinézetre, ruházatra, de most már szexuális ajánlatot is tesznek. Péter egy ilyen történtet osztott meg velünk ezt az első linkre kattintva nézheted meg. A „mutasd meg a csöcsödet is” történet a másik linken található meg.


Kobzási jegyzék. Ezt csak az ismerheti, akinek vették már el bérletét az ellenőrök és állítottak ki róla ilyen papírt. Mostanában az ellenőrök szeretnek olyan dolgokat ellopni az utasoktól, ami nem az övék. Itt leginkább a zsebre tett bérletekre gondolok, amelyekről kobzási jegyet sem állítanak ki.

Ismét két éjszakai buszos történetet olvashattok a lenti link mögött. Buszról ledobált utasok, modortalan biztonságiak.

Csak javasolni tudjuk, hogy aki hasonló helyzetbe keveredik, mindenképp hívjon rendőrt és kérjen meg pár szemtanút, ha ráér akkor maradjon ott vele a helyszínen.

UPDATE1: Ez a post csütörtökön délután hasonló változatban megjelent a szerkesztő figyelmetlensége miatt. A megjelentést követően (16 komment után) visszahívtuk, javítottuk és ma újból elétek tárjuk.
116 Tovább

Tovább védik a védhetetlent

A villamos kisiklás után ismét médiavisszhangot kiváltó cikk jelent meg kedden a BKV-figyelőn. Ákos elmesélte, hogy az éjszakai buszról érvényes jegye ellenére dobták le a BKV biztonsági emberei. Nem lepődtem meg, mikor a cikk megjelenését követően csörgött a telefonom, hogy a Blikk beszámolna erről (is). Természetesen együttműködő voltam, hisz a biztonságiak is ezt a szakirodalmat olvassák, jó ha szembesülnek azzal, hogy kiderül az, amit ők megpróbálnak elhallgatni. Ismételten kérlek titeket, hogy ne hagyjátok magatokat terrorizálni, álljatok ki az igazatokért. A BKV hiába védi a mocskait, egyre nyilvánvalóbb, hogy komoly hiányosságok vannak a cégen belül, melyért egyértelműen a vezetőség vonható felelősségre, akik képtelenek elismerni a hibáikat és képtelenek rendet tartani. Jó lenne, ha végre észrevenné a BKV, hogy nem csak követelni kellene, hanem az alapvető kötelességeket be kellene tartani. Írjatok tehát bátran, ránk számíthattok:)


Kattints a képre, és olvasd el a teljes cikket!
45 Tovább

Levél Regőczi Miklósnak

Tisztelt Regőczi Úr!

Azért kerestem meg önt, hogy elmondjam: A BKV utasoknak elfogyott a türelmük. Elfogyott! Ugyanis elegünk van abból, hogy semmibe veszik őket, fizető és bliccelő utasokat egyaránt. Elegünk van abból, hogy az Önökhöz beküldött panaszlevélre olyankor semmi reakció nem érkezik. Önök nem tesznek meg semmit azért, hogy az utasaiknak jobb legyen.

Számtalan cikk jelent már meg dulakodó biztonságiakról, és hány ilyen eset lehet még, amiről mi nem tudunk. Önök szerint ez normális? Maga szerint ez a XXI. század BKV-ja? Mert akkor Ön nagyon beteg ember lehet, már elnézést. Önök egy lépést nem tettek azért, hogy a helyzet változzon, sőt! A helyzet egyre rosszabb. A biztonságiak megjegyzést tesznek az utasokra, ruházatukra, kinézetükre egyaránt az éjszakai buszról szó szerint utasokat dobnak le, még akkor is, ha az utas a jegykezelő hibája miatt nem tudja érvényesíteni a jegyét. A metró területén lévő biztonságiak pedig szotyoláznak, beszélgetnek, egyáltalán nem a feladatukkal foglalkoznak. Önök elvárják, hogy az utasnak minden esetben legyen jegye, mi is elvárjuk, hogy az ellenőrök felszerelése a szabályzatnak megfelelő legyen, és kulturáltan viselkedjenek.

Tájékoztatom, hogy a mai naptól rejtett kamerával fogom megközelíteni a metróállomásokat, és a dolgozóik minden mozdulatát kamerára fogom venni.  Amennyiben kihágásokat találok, a videóval együtt feljelentést fogok tenni, és a médiát is megkeresem.

Üdvözlettel: XY
38 Tovább

Nem tűrte a megalázást, feljelentést tett

Sokan ismeritek már az érzést, amikor az ügyfélszolgálathoz fordultok a problémátokkal, amire a "nagyon sajnáljuk" választ kapjátok vissza. Semmi nyomozás, semmi felelősségre vonás. Épp ezért jött létre a blog, hogy az ilyen eseteket kedvenc közlekedési társaságunk ne sumákolja el. Alant olvashatjátok Ákos levelezését az ügyfélszolgálattal, komoly témában sablon válasszal rendőrséggel és buszról való ledobálással. Hosszú, de érdemes végigolvasni.

Tisztelt BKV!

Tájékoztatni szeretném Önöket egy sajnálatos esetről, és természetesen várom az Önök reakcióját esetemmel kapcsolatban.

2008. február 29.-én péntek hajnalban, egy utasokkal teli éjszakai 950-es busz első ajtaján szálltam fel, az Astoria megállóban 02:40 körül.

A buszon kb. nyolc "Biztonsági szolgálat" feliratú mellényt viselő, már első ránézésre sem barátságos ember volt. A nagy csomagjaim ellenére már felszálláskor kezemben volt a kezelésre váró menetjegyem, de mivel az előttem felszálló sráccal épp szóváltásba elegyedtek, vártam a soromra, hogy odajussak a jegykezelőhöz. Eközben a busz elindult, és a Kálvin téri megállóig jutott. Az előttem felszálló fiú menetjegyet szeretett volna vásárolni, de nem értette, hogy milyen jogon kérnek tőle 270 Ft-ot, ha nem kap cserébe sem jegyet, sem számlát.

A Kálvin téri megállóban ezt a fiatalembert (szinte rajtam keresztül), lelökték a nyíló ajtóból. Ekkor szóvá tettem, hogy ezt nem tehetik, igenis számlát kell adniuk a szolgatatásért cserében, hiszen ez egy "utazási szerződés" a BKV és az utas között.

Ekkor igazán meglepett az a fordulat, hogy a kezemben lévő érvényes jegy ellenére, a mögöttem lévő csomagomon keresztül, engem is lelöknek a buszról, majd mikor megkíséreltem a visszaszállást ütlegelni kezdtek és üvöltöztek velem, hogy takarodjak. Ahányszor próbáltam tisztázni a helyzetet, hogy "hiszen nekem érvényes jegyem van", annyiszor löktek le és egy utasokkal teli busz előtt megalázó helyzetbe kényszeríttettek. Még egyszer megkíséreltem a visszaszállást. Már a sofőr is kiüvöltött valami "Takarodj a ****!" mondatot, és többször direkt rám csukta az első ajtót. Ettől a busz ajtó bizonyára nem sérül meg úgy, mint az én nyakam, hátam, kabátom, ugyanis miközben beszorultam, három "biztonsági" a lábával rugdosott a lépcsőről. Pár kollegájuk a hátsó ajtón leszállva odasietett, hogy a hátamon lévő bakelitlemezekkel teli, igen nehéz és értékes táskámnál fogva cibáljanak. Végül is egy ajtónyitást kihasználva felpattantam a lépcsőre, és hangosan kérdeztem a szemtanúktól, hogy "Ugye látják a kezemben az érvényes jegyemet?" Valószínűleg kitartásom, és ez a mondat józanította ki egy percre azokat az agresszív ellenőröket, akiken mindenki látta, hogy némi örömet is találnak munkájukban.
Ekkor végre felengedtek a buszra, leültem az első ülésre, de természetesen még ott állt három mellényes mellettem. Elindult a busz.

Felkértem az ellenőröket, hogy igazolják magukat, hisz egyiken sem volt jelvény, sem kitűző. Ekkor igen agresszívan jött a válasz, hogy semmi közöm hozzá. És utaltak rá, hogy jobban teszem, ha csöndben maradok, mert leszálláskor megbánom.

Ez volt az a pont amikor már komolyabban megijedtem, és telefonon hívtam a 112-őt, ahol a diszpécser továbbította hívásom az illetékes rendőrségre. A rendőrségtől segítséget kértem, megbeszéltük, hogy a kiérkező rendőrök, a határúti megállóban várni fognak.

A hátralévő út során végig vonalban voltam a rendőrökkel, amiről természetesen tudtak a "biztonságiak". Hallottam mikor egymásnak odasúgták, hogy értesítettem a rendőrséget, és megbeszélték, hogy leszállnak, amint lehet. Ekkor már a Határ út megálló következett, ezért előttem, gyorsan egy csoportban leszállt a körülbelül 8 mellényes. A távolban feltűnt a kiérkező rendőrautó. A mellényesek sietősen az úttesten és korláton át lementek az aluljáróba.

A rendőrökkel tisztáztam, hogy én hívtam őket, igen segítőkészen betették a csomagjaimat a kocsijukba, majd közösen lementünk az aluljáróba a menekülők után. A csoportot már nem találtuk ott, de egy szemtanú látta, hogy sietve elmentek egyik oldalról a másikra.

A kiérkező rendőrök felvették a jegyzőkönyvet az egész estémről, rendőrségi bejelentést tettem.

174 Tovább

Idegbeteg a volán mögött

Tisztelt BKV!

Az alábbi eset történt velem április 29-ről 30-ra virradó éjszaka. Valamivel fél 3 előtt érkeztem a Blaha Lujza téri megállóba, ahonnan a Hűvösvölgy felé tartó 956-os busz éppen kigurult a piros lámpához. A buszhoz lépve kopogtattam az ajtón, kérve a sofőrt, hogy engedjen fel. Ő rámnézett, és elfordította a fejét. Tudom, hogy a sofőröknek megállón kívül nem kötelességük kinyitni az ajtót, de már számos esetben volt példa arra, hogy ez mégis megtörtént, és tekintettel arra, hogy a következő busz egy órával később érkezik, most is nagy segítség lett volna. Eddig nem is volt probléma; a lámpa viszont még piros volt, így ismét próbálkoztam, hangsúlyozom, hogy semmilyen sértő vagy provokatív megjegyzést nem tettem a sofőrnek. A harmadik próbálkozásom után azonban kinyitotta az ajtót, és az ülésből felállva elindult felém. Gondoltam, most kapok egy kis szidalmazást, de ami ekkor következett, az minden várakozásomat felülmúlta. A sofőr ugyanis egyetlen szó nélkül nekem támadt, többször felém rúgott illetve ütött. A megdöbbenésem ellenére szerencsére hárítani tudtam a próbálkozásait, de ő újra támadott. Rövid dulakodás után visszaszállt a buszra, én pedig a még nyitott ajtón keresztül felszálltam. Ekkor ismét kilépett a vezetőfülkéből, és újra nekem támadt, a busz lépcsőjén, majd az úton újabb dulakodás történt, a sofőr többször belém rúgott, majd visszaszállt a buszra, és elindult.

Kérem, tájékoztassanak, hogy milyen szankciókat érvényesítenek a sofőrrel szemben! (Az esetet több tanúval tudom igazolni.)

A levelemet a BKV Figyelő blognak is továbbítom.

Üdvözlettel:

Rigó Áron
UPDATE1: Felkerestem a levél íróját, hogy kicsit részletezze a történetet. Személyleírás, stb. Ezt itt olvashatjátok. Kételkedőknek kötelező!
Helló!

Köszi hogy kiraktad!

Látom a kételkedőket, végigolvastam a kommenteket! Hát mit mondjak, lehet hogy én sem hinném el az egészet, mondjuk rendszeres olvasótokként láttam már a blogon durva történeteket, és szerintem mind bőven megtörténhet...

Személyleírás: a sofőr elég zömök volt, kb 165 centi, barna rövid hajú - én egy jó fejjel magasabb vagyok nála, ennek is köszönhető, hogy meg tudtam védeni magam. Felmerült bennem a gondolat, hogy szólni kéne a rendőrségnek, de nem hinném hogy foglalkoztak volna az üggyel - nyilván más lenne a helyzet, ha többször/erősebben eltalál, de szerencsére nem igy történt, igy inkább próbáltam megnyugtatni a barátnömet, aki eléggé ki volt borulva, miután végignézte az egészet az út széléről...

A buszon sokan voltak. amennyire hallottam, volt utas, aki azt kiabálta, hogy "fejezzék már be", és olyan is, aki nekem mondta, hogy menjek már innen...

Amikor elindult a busz, akkor láttam meg egy ismerösömet a buszon, aki másnap irt egy emailt, hogy történt-e bajom, illetve hogy a vele levö srácok már épp indultak volna elöre lecsillapitani a sofőrt, amikor elindult...

A barátnőm, illetve a másik ismerösöm tud igazolni. Ezen kívül gondolkoztam rajta, hogy a nevemmel vállaljam-e a történetet, és arra jutottam, hogy ez talán hitelesebbé teszi.

Örülök, hogy ilyen sokan elolvasták, ez talán hat annyira a bkv-ra, hogy kivizsgálják az esetet..(nem tudom mik a tapasztalatok a hasonló esetekkel kapcsolatban) ha feljelentem a sofőrt, az annyi plusz szívást jelentene a különböző rendőrségeken/mittudomén milyen hivatalokban, hogy egyszerűen nem érné meg nekem - ha a bkv ránéz a sofőrre, már az is nagy siker lenne szerintem - éljen a nyilvánosság!

Ha esetleg válaszol a bkv, szólok mindenképp!

üdv:

Áron
143 Tovább

BKV-figyelő

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek