Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Személyi igazolvánnyal is lehet BKV-n utazni

Ezt a két videót tegnap készítettem a Ferenc körút és a Deák tér metrómegállókban. Sajnos a feltöltés után valamiért akadni kezdtek, de a lényeg talán kivehető: Egymás után kétszer is a személyi igazolványomat mutattam fel a bérletem helyett a biztonsági őröknek, akik kérdezés nélkül tovább engedtek. Feltételezem, hogy fel sem tűnt nekik, hogy nem a bérletem mutatom. Hétvégén megpróbálom ugyan ezt másik állomásokon egy darab vécépapírral is, ha be bejön, akkor tovább megyek. Könyveket és lexikonokat fogok mutogatni nekik:)



A második videón sajnos csak ez egyik biztonsági karszalagja látszik, az is csak rövid időre a videó vége felé. Látszik, hogy gyakorlatlan vagyok még a rejtett kamerázásban, mert volt mikor nagyon figyeltem, hogy az őröket vegyem, a másodikon meg szinte csak a személyire koncentráltam. Mivel egyik kezemben a kamera, másikban az igazolvány volt, fel sem tudtam volna mutatni mást:) Mivel egyedül voltam, nem tudtam megkérni senkit a kamerázásra. Remélem, azért sokan ki fogják venni a videóból a lényeget.



Természetesen az utazás során a pénztárcámban volt a 002351 s. Számú érvényes bérletem.
92 Tovább

Logikátlan ellenőrzés

Ellenőrök a bejáratnál, az állomáson, a kijáratnál, a másik állomás bejáratánál és kijáratánál. Hasonlót tapasztaltam én is, amikor a Déliből mentem az Oktogonra metróval és a földalattival. Volt olyan, hogy ötször mutattam meg a bérletem 15 perc alatt. Hasonló tapasztalat olvasónk levelében olvasható.
Tisztel Cím!

Nap mint nap használom a BKV járműveit, természetesen érvényes felnőtt bérlettel, amelyet minden egyes alkalommal megmutatok, ha elkérik az Önök alkalmazottai. Már az a tény, hogy egy utazás alatt 2 átszállással a metrón legalább 4szer ellenőriznek nagyon zavaró és szerintem következetlen, mivel ha belépésnél ellenőriznek, akkor kilépésnél minek is? az az ha beengednek, akkor az nem azt jelenti, hogy jogom van utazni és megszakítani. Sajnos a legtöbb ellenőr  alapvető intelligenciával sem rendelkezik, (tisztelet a kivételnek), és  olyan kulturálatlanul végzik a munkájukat, hogy ez felháborító és sértő.

Amiért most írók önöknek, az egy ma reggeli, (2008.05.16.) konkrét eset, az utazásomat a Mexikói úttól a kisföldalattin kezdtem meg, a bejáratnál ellenőrizték a bérletemet, a Deák téren átszálltam a Ferenciek tere felé, átszállásnál 2 szer is ellenőriztek, majd a Ferenciek teréhez érve a kijáratnál szintén álltak ellenőrök, akik viszont haboztak és vonakodtak, hogy most mi is a dolguk, azt ne várják tőlem, hogy én végezzem el az ő munkájukat, így nem vettem elő a bérletemet hanem normál tempóban haladtam a kijárathoz, majd az ellenőr a hátam mögött utánam nyúlt és megfogta a kezemet, az az fizikailag korlátozott.

Erre visszamentem és bemutattam a bérletemet, illetve kérdőre vontam, hogy milyen alapon nyúl hozzám, milyen alapon alkalmaz fizikai kontaktust, elnézés kérés helyett az összes ellenőr minősíthetetlen hangnemben, kiabálva közölte, hogy ez joga és kötelessége. Nem értem, hogyan fordulhat elő, hogy érvényes bérlettel utazó utast megszégyenítsen egy ellenőr?

Kérem, hogy legalább egy bocsánat kérő levelet fogalmazzanak meg irányomban, ellenkező esetben időt és fáradtságot nem kímélve, minden ehhez hasonló jövöbeni esetben kártérítési ügyet fogok indítani, mivel sajnos tisztában vagyok azzal, hogy ez a helyzet csak fokozódik, ha nem tesznek ellene, persze a legjobb az lenne, ha oda figyelnének kit alkalmaznak.

Kérem, hogy a vegyék már figyelembe az utas panaszokat és gondolkodjanak már elazon vajon hogyan lehetne jobbá tenni az utazást!

Természetesen levelemet megosztom más fórumokkal is!

Üdvözlettel,

Horváth Tamás
FIZETŐ UTAS
142 Tovább

Szegény meglopott BKV fut a pénze után

Összegyűjtöttük nektek és az új olvasóknak egy szép nagy csokorba az elmúlt hetek kiemelkedő „biztonságis” történeteit. Ezt az ajánlót elküldöm a BKV szóvivőjének Kiricsi Karolának és az ügyekben leginkább érintett (és mostanában igen rejtőzködő) Regőczi Miklósnak valamint a Sajtószobának is. Hogy az ügyek semmiképp ne maradjanak visszacsatolás nélkül a levelet továbbítjuk még Hagyó Miklósnak és Demszky Gábornak ezúton kérve őket, hogy keressenek azonnali felelősöket.

Reméljük, hogy ezzel a kis gyűjteménnyel bemutathatjuk nektek, hogyan is néz ki a BKV XXI. századi bérletellenőrzési rendszere. Hogyan fut a szegény, meglopott tömegközlekedési társaság a pénze után ahelyett, hogy felszámolná a cégen belüli mutyizásokat és az alvállalkozásokat.

Itt ragadnám meg az alkalmat és reagálnék Szüts Katalin ezen kijelentésére:
Tájékoztatjuk, hogy Társaságunk a jogos bevételek megszerzése érdekében biztonsági őröket is alkalmaz utazási jogosultságának ellenőrzésére. Társaságunk a biztonsági őröket a feladat ellátásához szükséges képzésben részesítette. A sikeres vizsgát tett biztonsági őrök, korlátozott jegyellenőri feladatokat is ellátnak.

Kedves Asszonyom!

Természetes, hogy társaságuk igényt tart bevételre, és ezt megpróbálja valamilyen módon beszedni, de szerintem ennek a XXI. századi formája nem az, hogy utasokat vernek meg és löknek le éjszakai járatokról, főleg nem akkor, ha az utasuknak van érvényes jegye. Kérem Önt, hogy a cikkben megfogalmazott eseményekkel kapcsolatban azonnal kezdeményezzenek vizsgálatot, vonják felelősségre az érintetteket.

Szeretném megkérdezni Öntől, hogy a metró bejáratánál és az éjszakai buszokon dolgozó embereiket mikor kívánják áthelyezni például a 28-as villamos vonalára? Mert csak akkor tudok ezzel a pénzbehajtási formával érvényesülni, ha a verőlegényeik nem csak a gyengébb utasokkal, hanem a többek között a kisebbséggel szemben is fitogtatják erejüket.

Várom megtisztelő válaszát

További kellemes és szép napot kívánok önnek az olvasóim nevében is!

Gál Mihály

Kezdjük is akkor az elmúlt hét legfelkavaróbb eseményével, ami a BKV-n kívül mindenkinél kicsapta a biztosítékot. Gondoljunk csak a kamerákba mosolygó Karolára, amikor azt mondta: „Az ellenőreink megfelelően jártak el”. Sem egy bocsánatkérés, semmi, csak a saját maguk kimosása volt a cél. Ez szerencsére nem sikerült


Ákos története sem volt semmi. Neki szerencsére megvan az összes keze, viszont ő is elkövetett egy nagyon nagy hibát. Éjszakai buszon akart utazni. Érvényesítendő jegy a kezében volt, és amikor felszállt a mutyizni próbáló biztonságinak szólt be, hogy kellene a másik utasnak a számla is. Ekkor dobták le a buszról. A BKV vizsgálatot kezdeményezett, természetesen az utas volt hibás. Ezt bizonyítja az is, hogy Ákos rendőrt hívott, ezután a biztonságiak elmenekültek a helyszínről.


Kőbánya-Kispest egy külön blogot megérne. Az ott uralkodó helyzet felfoghatatlan. A kopasz napszemüveges kidobók a Szökés című sorozatra emlékeztetnek, ott voltak a cellákban ilyen alakok. Ezek az emberek be is mutatkoztak néhány napja. Egy metróban elaludt utast ébresztettek fel amolyan „BKV-s” módon. A keresztbe tett lábait lerúgták, majd kidobták az álló szerelvényből. Ott dolgozó ismerősök is megerősítették, többször fordult már elő hasonló incidens.


Utasoknak beszóló biztonságiak jelenlétét már lassan meg is szokjuk. A blog indulásakor is foglalkoztunk már velük. Megjegyzést tesznek a kinézetre, ruházatra, de most már szexuális ajánlatot is tesznek. Péter egy ilyen történtet osztott meg velünk ezt az első linkre kattintva nézheted meg. A „mutasd meg a csöcsödet is” történet a másik linken található meg.


Kobzási jegyzék. Ezt csak az ismerheti, akinek vették már el bérletét az ellenőrök és állítottak ki róla ilyen papírt. Mostanában az ellenőrök szeretnek olyan dolgokat ellopni az utasoktól, ami nem az övék. Itt leginkább a zsebre tett bérletekre gondolok, amelyekről kobzási jegyet sem állítanak ki.

Ismét két éjszakai buszos történetet olvashattok a lenti link mögött. Buszról ledobált utasok, modortalan biztonságiak.

Csak javasolni tudjuk, hogy aki hasonló helyzetbe keveredik, mindenképp hívjon rendőrt és kérjen meg pár szemtanút, ha ráér akkor maradjon ott vele a helyszínen.

UPDATE1: Ez a post csütörtökön délután hasonló változatban megjelent a szerkesztő figyelmetlensége miatt. A megjelentést követően (16 komment után) visszahívtuk, javítottuk és ma újból elétek tárjuk.
116 Tovább

Anális szex a Deák téren

Ezt a kicsit bulváros címet azért engedtem meg magamnak, hogy érzékeltessem, hogy a metró területén uralkodó káosz már elfogadhatatlan. Pár napja írtunk arról, hogy a Ferenc körúton állomásozó férfi biztonságiak szexuális ajánlattal bombázzák a bérlettel rendelkező, normális utasokat. A Deák téren a helyzet már ennél is súlyosabb. A nő biztonsági őr a bérletes utas testnyílásába egy nemiszerv behelyezését javasolta. Na de nem lövöm le a poént, olvassátok el a történetet:
Tisztelt BKV!

Nem térek magamhoz a megrökönyödöttségből.

A mai napon (2008. május 13.), reggel 9.15. körül munkába menet a Deák Ferenc téri metró állomásról jöttem felfelé a mozgólépcsőn. Kijáratnál álltak az ellenőrök és mivel nem mondták be, hogy vegyem elő a jegyemet meg a bérletemet, ezért nem éreztem jogosnak, hogy az utolsó pillanatban feltartsanak és arra kötelezzenek, hogy ott kotorásszak.

Az ellenőrnő azonban arrogánsan erősködött, hogy ő bizony kéri a jegyemet és a bérletemet. Akkor nekiálltam turkálni a táskámban, megmutattam neki a bérletemet, mert minden hónapban megveszem ezt a nem olcsó bérletet! Ekkor a kedves, udvarias és roppant intelligens ellenőrhölgy utánam kiabált, hogy idézem: "Jó nagy f@sz kellene a seggedbe!"

Ezt a fajta alpári hangnemet és a felháborító sértést  kikérem magamnak!!!! Nem hiszem el, hogy nem lehet megválogatni, hogy kiket vesznek fel.

Remélem kérdőre vonják az említett "hölgyet"! Gondolom, utána tudnak nézni, hogy ki volt ebben az időben beosztva a Deák Ferenc téren az Erzsébet tér felé eső kijáratnál, a 3as metró felől jöttem felfelé, tehát a pékségtől balra eső kijárat felé mentem.

Üdvözlettel: Németh Viktória
208 Tovább

Biztonságot a járművekre

A biztonsági őrökről eddig sok jót nem írtunk, pedig már szeretnénk. Itt a lehetőség, hogy bizonyítsanak. Kotkatte nevű olvasónk felvetése az, hogy a BKV a Volvo buszokba tegyen legalább biztonsági őröket (amint arról beszámoltunk, kellene is). Én tovább gondoltam: Kamerát kell tenni minden járműbe!
Tisztelt BKV figyelő!

Én egy javaslattal szeretnék most előállni, hátha valaki úgy gondolja van értelme megvalósítani.

Erről írtam már egy keveset a busz-troli szakmai topikba a kamerák kapcsán. Nos az eddigi tapasztalataim alapján, úgy veszem észre, hogy néhány "utas" (az utasok szégyenei) nem tudnak egyszerűen, kulturált körülmények között viselkedni az utazás során. Firkálják a buszokat, vagy ami mégroszabb karcolják a saját szövegeiket az üvegbe, ami mint tudjuk nem mosható le. Ezek után pofátlanul szemetelnek, káromkodnak ordibálnak kötözködnek. Alkalomadtán néha egy kicsit részegek, és elfekszenek a széken a nem éppen tiszta ruhájukkal, és a másik utas ezekután beleül, mert honnan is tudná ki volt ott egy órával ezelőtt. Ezek mind az utasok szégyenei, akár fiatal akár középkorú, akár öreg. Ezek alapján ajánlanám, hogy kísérleti jeleggel legalább az új Volvo buszokra tegyen a BKV egy-egy biztosnsági őrt, akinek vannak jogai. Ilyen jog például az hogy: leszállíhatja az utast a viselkedése miatt, vagy az utas köteles neki odaadni az igazoló okmányait büntetés esetén. Ha ez beválna és mondjuk a Volvokra több ellenőrt küldenék a kettő hatásfoka együtt elérné azt a célt amiért küzdünk. Nem lenne gusztustalanul viselkedő utas, vagy ha lenne is elkapnák, és előállítanák, sokkal több ember váltana jegyet a buszra, vagy venne bérletet, ezáltal nőne a bevétel és az utasok sem panaszkodnának annyit, és nem kellene a graffitik miatt olyan sokat takarítani az autóbuszt. Komfortosabb, biztonságosabb és közteherviseltebb utazást kapnánk. Mondjuk, ez a BKV-nak kerülne X összegbe, de a haszon, hogy nem kell a grafitivel szenvedni, a bliccelő utasokkal számolni körülbelül (szerintem) háromszoros hasznot hozna. Nem a tanácsadó cégekkel kellene milliárdos üzletet kötni hanem egy őrző-védő Kft-vel. Lehet hogy azt mi is megéreznénk. Ha ez bejönne esetleg később a többi forgalmasabb járatra is lehetne őröket szervezni. Ezek után azon is többen vennének jegyet, megint nőne a bevétel. A végső cél az lenne hogy minden buszon őr lenne, nem lenne graffiti,nem lenne részeg ember, nem lenne bunkó ember, és lenne pénz több ellenőrt kifizetni, hogy mindenhol ott legyenek. Az egész akciónak a lényege az lenne hogy:

Igazságos, és biztonságos közlekedést kapjunk Budapesten.

Szerintem ez mindenki érdeke, nem csak az enyém.

Üdvözlettel: Kotkatte
49 Tovább

BKV-figyelő

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek