Olvasónk, Mariann hatalmas hibát követett el. Nem is egyet, inkább kettőt. Először is éves bérletet vett a békávéra, amiért cserébe emberi bánásmódot, és kulturált utazási körülményeket várt. Utóbbit sose, az előbbit pedig addig kapta meg, míg el nem felejtette kicserélni a szelvényét a következő havira (ez volt a második hiba). Hiába volt tehát éves bérlete, hiába szerette volna kulturáltan rendezni a problémát, tolvajnak és csalónak és kurvának nevezték, és erőszakkal tartották a Kisföldalatti megállójában. Sztori a kép alatt:


Tisztelt BKV Zrt!

A következő panasszal fordulok Önökhöz és kérem az ügy mielőbbi kivizsgálását:

Előzetesen szeretném jelezni, hogy érvényes, éves bérlettel (ami havi bontásos) rendelkező utas vagyok.

2011.augusztus 2-án, délután fél hatkor kolléganőmmel, [ ] Ágnessel felszálltunk az Oktogon felé tartó kisföldalattira, a Bajza utcánál. A szerelvényen a 940-es számot viselő jegyellenőr hölgy bérletünk felmutatását kérte. Ennek mi eleget is tettünk. A hölgy a bérletemmel kapcsolatban azonban kifogásolta, hogy az elsején lejárt, ezért már az augusztusit kellene felmutatnom. Elnézést kértem tőle és jeleztem felé, hogy mivel tavaly még nem éves bérlettel utaztam, hanem havival, ami harmadikáig (vagy ötödikéig?) érvényes, ezért nem tudtam, hogy az éves bérletnél elseje a fordulónap, ezért ismét elnézését kértem és mondtam, hogy mivel úgyis itt dolgozom a Bajza utcánál, az éves bérlet augusztusi része pedig bent van az irodában, leszállok a következő megállónál és kérésére bemutatom az érvényes augusztusi bérletet. Ezt ő elutasította, mondván, hogy neki most kell a bérlet és büntetéssel fenyegetőzött.

Ekkor még próbáltam őt jobb belátásra bírni: Láthatja, hogy éves bérletem van, tehát nem hazudhatok (bemutattam neki az előző havi példányokat is). Továbbra is kértem, hogy szálljunk le és két perc séta után lehozom neki a bérletet. Ezt ő ismételten elutasította (miközben a bérletet ki akarta tépni a kezemből), majd a kolléganőm és az utasok füle hallatára tolvajnak, senkiházinak nevezett, aki hazudik "mert az utasok mindig ezt mondják" válasszal rendre utasított, hogy vele ne vitatkozzak, adjam meg neki az adataimat és kész. Ekkor én mondtam neki, hogy egyrészt ezt a minősíthetetlen stílust elfogadhatatlannak tartom és tudtommal lehetőségem van elhagyni a szerelvényt, amit meg is tennék, ugyanis visszamennék a bérletemért mindenképpen.

Felálltam, ekkor ő erőszakkal visszalökött "nem mész innen sehová, te szemét" kiáltással, amit a többi utas is hallott. Kérdeztem tőle, hogy miért engem zaklat, hiszen látja, hogy éves a bérletem, tehát nem csalok, miért nem az olyanokat zaklatja, akiknek nincs jegyük/bérletük. Mivel továbbra is erőszakkal fogta a karomat és hátrafelé lökdösött, az Oktogonnál letéptem magamról a karját és elindultam a kijárat felé, még mindig mondva, hogy visszafelé majd meglátja az augusztusi bérletemet, ha még kíváncsi rá. Ekkor ő "persze, hazudsz, te szemét tolvaj, nem mész innen sehová" kiáltással hívta a többi, Oktogonon tartózkodó ellenőrt, akik a segítségére siettek, körbevettek, lökdöstek, fogdostak (!!!!) és közölték velem, hogy nem megyek innen sehová, meg fognak büntetni és ők majd megmutatják nekem, mert szemét tolvaj vagyok, aki a BKV szolgáltatásait veszi igénybe, fizetés nélkül és meg akar lógni.

A 613-as számú férfi kolléga minősíthetetlen, nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illetett (büdös kurva, ribanc), és fogdosott, miközben próbáltam magam a karjaik közül kitépni. Kértem az urat, hogy engedjen el, ne fogdosson, ő erre lekezelő stílusban, röhögve mondta, hogy csak a munkáját végzi és én (!!!) alkalmazok erőszakot vele szemben. Megjegyezte továbbá, hogy neki a BKV területén mindenhez (!) joga van velem szemben.

A fentieket tanúval tudom igazolni, hisz kolléganőm velem volt.  Itt szeretném megjegyezni, hogy a fentieket az utasok előtt kiabálták.

Ekkor a kolléganőm visszaszaladt a bérletemért a Bajza utcai irodába, hogy be tudjuk bizonyítani az igazunkat.

Eközben az ellenőrök az oktogoni aluljáróban jobb oldalon, egy kordonnal (!!!!) körbevont, fallal körülvett részhez tereltek (!!!), hárman körbevettek, nem engedtek ki onnan, annak ellenére sem, hogy erre többször kértem őket és a másik két, ott álló kollégától is segítséget kértem, ők a vállukat vonogatva elfordultak.

Míg a kolléganőm vissza nem ért a bérletemmel, a 940-es, 613-as és 240-es számú jegyellenőr nyomdafestéket nem tűrő hangon üvöltött velem az utasok füle hallatára, továbbá egy, önmagát igazolni nem hajlandó fiatal (talán 18 éves?) hölgy is jelen volt (mint utólag kiderült, a 940-es számú ellenőr lánya), aki üvöltve közölte velem és a közben odaérkező [ ] Ágnessel, hogy "szemét tolvajok, büdös kurvák" vagyunk és biztosan most rohant el a kolléganő megvenni nekem a bérletet. Hiába próbáltuk nekik megmagyarázni, hogy ha ÉVES bérletem van, megvan az egész tömb, TEHÁT, nem tudott az Ágnes csak úgy beugrani egy havi adagért az első boltba, ezt teljesen elengedték a fülük mellett.

Ekkor [ ] Ágnes felszólította a fiatal hölgyet, hogy igazolja magát mint ellenőr, ő erre nem volt hajlandó és nagyképűen közölte, hogy "interpreter-ként", azaz tolmácsként dolgozik a BKV alkalmazásában. Jeleztük felé, hogy lökdösni, fogdosni és kiabálni velünk akkor sincs joga és angolul, ill. németül kezdtünk hozzá beszélni, amiből ő szemmel láthatólag egy szót sem értett, válaszolni nem volt képes.

Sajnos, a zaklatásunk nem ért véget, felmutattam az augusztusi, érvényes bérletemet, azonban az ellenőrök továbbra sem voltak hajlandóak elengedni, hárman körülálltak, lökdöstek, fogdostak, minősíthetetlen stílusban üvöltöttek és mondták, hogy nem engednek, nem hagyhatom el a helyszínt, mert rendőrt hívtak.

Kérdeztük tőlük, hogy ha érvényes bérlettel rendelkezem, miért nem hagyhatom el a BKV területét? Ők azonban továbbra is körülvettek, erőszakkal megakadályoztak abban, hogy bármit is csináljak. Ekkor már én kértem, hogy hívjunk rendőrt, továbbá, mivel a kolléganőm is látta, hogy már-már tettlegességig fajul az ellenőröknél az ügy, és semmilyen kompromisszumra, emberi hangra nem képesek, hívta a rendőrséget ő is.

Így tehát, nagyjából hét órakor tudtam elhagyni a helyszínt (fél hatkor indultam az irodából!).

A fentiek tükrében a következő panasszal szeretnék élni a következő, Önöknél dolgozó jegyellenőrök ellen:

940-es számú jegyellenőr: becsületsértés, zaklatás, trágár kifejezések használata, személyi szabadság korlátozása

613-as számú jegyellenőr: becsületsértés, szexuális zaklatás, trágár kifejezések használata, személyi szabadság korlátozása

240-es számú jegyellenőr: becsületsértés, zaklatás, trágár kifejezések használata., személyi szabadság korlátozása

Továbbá a 940-es számú jegyellenőr lánya: aki önmagát "interpreter"-ként jelölte meg: becsületsértés, zaklatás, személyi szabadság korlátozása,trágár kifejezések használata. Ezen kívül: tolmácsként dolgozik és SEMMILYEN idegen nyelvet nem beszél(!?!)

Szeretném még megjegyezni, hogy ha a fentiek tükrében Önök mégis úgy látják, hogy büntetést érdemlek: az X ezer forint "büntetést" hajlandó vagyok megfizetni. Ez a tegnapi nap folyamán sem volt kérdés, hiszen abban igazat adtam a jelen lévő ellenőröknek, hogy az adott pillanatban a szabályok szerint nem rendelkeztem érvényes bérlettel. Amit azonban mielőbb orvosolni próbáltam. Ezt ők nem engedték.

Ami mélységesen felháborít, az az embertelenség, a kompromisszumokra képtelenség, továbbá a minősíthetetlen stílus, zaklatás, fogdosás (kiváltképp a 613-as számú, FÉRFI kollégájuktól, aki munkavégzés címén feljogosítva érezte magát, hogy egy nála gyengébb, fiatalabb lány ellen erőszakot alkalmazzon és lökdösés közben fogdossa).

Jelen levelemhez mellékelten csatolom az éves bérletemet februártól-augusztusig, kérésükre akár decemberig is be tudom mutatni.

Kérem, hogy az Oktogonnál történt esetet mielőbb kivizsgálni szíveskedjenek (amennyiben videofelvétel is készült, járjanak utána), továbbá az öt jelen lévő jegyellenőrt (legfőképpen a 940-es, 613-as, 240-es jegyellenőrt és az "interpreter"-ként funkcionáló kollégát) felelősségre vonni szíveskedjenek. Továbbá javasolnám, hogy az "interpreter"-ként dolgozó fiatal hölgy nyelvvizsgáját igazoló bizonyítványát ellenőrizzék le.

Amennyiben jogos panaszomra, illetve kolléganőm, [ ] Ágnes jogos panaszára számunkra megnyugtató módon nem érkezik válasz, kénytelen leszek jogi útra terelni az ügyet.

Végezetül szeretném megjegyezni, hogy úgy gondolom, munkatársaik minősíthetetlen viselkedése mind a BKV mind pedig Budapest és Magyarország hírnevét negatívan befolyásolja.

(Gondolom azzal sem mutatnak jó példát, hogy miközben az ellenőrök egyik csapata szidott és fogva tartott, a többiek felváltva dohányozgattak a lépcsőn).

Jelen levelemet Önökön kívül elküldöm még a BKV figyelő honlapjára, továbbá az Index Homár blogjára, szíves tájékoztatásul a többi utasnak, és panaszom más, magas napilapszámú sajtóban való megjelentetésén is dolgozom.

Tisztelettel: Mariann, Ágnes