Olvasónk, Mónika és négy utastársa fejenként egy kutyával szeretett volna felszállni a 45-ös buszra az Örs vezér terén. Hiába volt mindegyikőjüknek bérlete, és hiába vettek kutyánként 1-1 jegyet (kisgyerekek, nyugdíjasok, hajléktalanok szevasztok!), a buszvezető nem engedte fel őket mondván, buszonként csak egy kutya szállítható. Olvasónk nem érti, hogy a buszvezető miért akadékoskodott, ugyanis a szabályzat egyértelműen kimondja, hogy több kutya is szállítható egy kocsiban.

Kedves BKV-figyelő!

Szeretném elmesélni Nektek, mi történt velem vasárnap reggel. Van egy kutyusom, akivel rengeteget BKV-zok, többek között a Sashalmon található kutyaiskolába. Ez a kutyaiskola évek óta működik ugyanezen a helyen, és nem én vagyok az egyetlen, aki autó hiányában a BKV segítségével kénytelen megközelíteni az iskolát. Ennek egyetlen módja az Örsről induló 45-ös busz. Nos történt a minap, hogy 4 kedves iskolatársammal (és kutyáikkal) együtt vártunk ugyanarra a buszra. Apró késéssel meg is érkezett a várva várt jármű (BPI031 7:40 körül) - , nyomtuk is bőszen az ajtók melletti gombot, azonban az csak nem akart kinyílni. Egyik se.

Pár másodperc múlva a sofőr kinyitotta az első ajtót, és leszállva a buszról, közölte velünk, hogy nem szállhatunk fel. Hogy a stílusa nem épp kedves volt, arról most inkább nem teszek említést...Kérdőn néztünk rá, hogy mégis mi a problémája velünk? "Én nem fogok kutyafalkát szállítani!" - hangzott a válasz. Majd a magyarázat: Egy járművön, csak egyetlen egy kutya szállítható. Nos, gondolom Ti is tudjátok, hogy ez a szabály - bár régen valóban érvényben volt - már egy ideje megszűnt. Most a következő áll a BKV honlapján: "Járművön (kocsinként) több kutya szállítása esetén a kutyát szállító utas(ok) felel(nek) azért, hogy az állatok egymást, illetve a többi utast ne zavarják vagy veszélyeztessék, a járműben kárt ne okozzanak."

Megpróbáltuk felhívni erre a buszsofőr figyelmét, de nem hitt nekünk. Ő bizony jobban tudja, mint mi, ő dolgozik itt..."Akkor megmutatná a szabályzatban?" Ő ugyan nem fog nekünk mutogatni semmit, mégis mit képzelünk magunkról? Kérem, mi azt képzeljük -  nagy naivan - hogy ha kifizetünk fejenként 10ezer forintot a bérletre, plusz kutyánként 320 forintot a vonaljegyre, akkor talán igénybe vehetjük a BKV szolgáltatásait, és felszállhatunk a buszokra. Felesleges tovább részleteznem a beszélgetést, körülbelül 5-10 percig veszekedett velünk a buszsofőr. Csak, hogy tiszta legyen a kép, a felállás a következő volt: 5 nő a hozzá tartozó kutyákkal, és egy viszonylag nagydarab, nem túl kedvesen, a buszmegálló közepén kiabáló férfi; mellette egy busz, amin úgy 4 ember csücsült.

Mikor az úriember nagylelkűen odavetette, hogy válasszunk ki két kiskutyát, akikkel felszállhatunk (akkor most, hogy is van az a szabály?), úgy döntöttünk, inkább megoldjuk az utat máshogy. Szóval 45-ös el, és miután nem akartunk még 15-20 percet az Örsön várakozni így-úgy (gyalog/HÉVpótó) elkeveredtünk - "enyhe" késéssel - a kutyaiskolába.

A költői kérdésem az lenne, hogy a bliccelő koszos hajléktalanok, vagy a másokat zaklató kisebbségi egyének ellen miért nem lép fel ilyen határozott módon a BKV? Miért van az, hogy mi, akik megvesszük a bérletet, nem szállhatunk fel a buszra az iskolázott, jól szocializált, szájkosaras kutyáinkkal? Csak én érzem úgy, hogy valami itt nem igazságos? Örülnék neki, ha azt mondhatnám, hogy ez egy egyszeri eset volt, de sajnos nem így van.

Csak reménykedni tudok benne, az összes kutyás társammal együtt, hogy ez valamikor változni fog.

Üdvözlettel: K. Mónika